ALIMENTELE-IMPREUNA SAU SEPARAT?

ALIMENTELE-IMPREUNA SAU SEPARAT?

Mai 31
Apreciaza postarea si da mai departe...


Sa ne uitam cu atentie la noi. Nu vom gasi nici macar o persoana perfect sanatoasa.

Reclamele de la televizor anunta remedii “miraculoase” pentru tot felul de boli si afectiuni : acnee, carii, dureri articulare, raceli, etc.

In realitate, toate aceste remedii au solutie doar impotriva simptomelor vizibile ale caror cauze reale raman in organismul nostru.

Bolile nu sunt ereditare. Mostenim doar un stil de viata nesanatos.

Sunt o multitudine de plante si animale pe aceasta planeta. Cum vom sti care sunt cele mai importante pentru organismul nostru?

Mancarurile combinate necorespunzator cauzeaza procese de putrefactie in corp.

Hipocrate sustinea ca mancarea trebuie sa ne fie medicament.Pentru a implementa acest sfat in vietile noastre, trebuie sa ne schimbam obiceiurile alimentare si sa tinem cont de anumite principii.

ALIMENTE COMBINATE CORESPUNZATOR

Produsele alimentare pot fi impartite in urmatoarele grupuri:

1.proteine

2.carbohidrati

3.grasimi

4.fructe

5.legume

 

I.Alimentele bogate in proteine:  carnea  si supele de carne, peste, oua, vinete, fasole, nuci, seminte de floarea soarelui, iaurt simplu, chefir, branza, lapte batut.

II. Produsele cu grasimi si produse “vii“: grasime, unt, ulei vegetal, fructe (crude si uscate), legume ( crude sau uscate, cu exceptia cartofului), sucuri de fructe si legume.

Laptele, vinul sec, pepenele si bananele- recomandabil sa fie consumate separat de celelalte produse.

III. Produsele alimentare cu carbohidrati: Produse fainoase, cereale, cartofi, zahar, miere, produse ce contin zahar, paste, gemuri, dulciuri.

Alimentele din mijloc pot fi combinate fie cu alimentele ce contin proteine , fie cu alimentele ce contin carbohidrati.

PRINCIPIU: Alimentele bogate in proteine cu alimentele bogate in carbohidrati NU SE COMBINA NICIODATA.

I+II OK

II +III OK

I+III NU!

Aceste reguli de combinare a alimentelor pot fi greu de acceptat pentru unii oameni , deaoarece sunt obisnuiti sa manance carne cu chifle, carne cu paine, carne cu cartofi, carne cu orez.

Daca incercati sa urmati Principiul doar pentru o saptamana, veti observa ca mancati mai putin si aveti mai multa energie.

Veti avea nevoie de mai putin somn ca sa va simtiti odihniti.

Starea de sanatate va fi echilibrata si veti fi mai calmi.

Regulile de combinare nu sunt dificile. Doar trebuie sa fiti atenti la ele.

CARNEA SI PESTELE TREBUIE CONSUMATE DOAR PROASPETE-nu le pastrati pentru a doua zi.

Cand gatiti carne, puneti o bucata de mar in oala cu zece minute inainte sa scoateti carnea-acest lucru va face carnea mai frageda.

Pentru a da un gust mai bun pestelui gatit, adaugati apa rece in oala de cateva ori in timp ce gatiti.

 

Principiile consumului de alimente bogate in proteine.

 

1.Daca amestecati proteinele cu grasimile ( carne prajita in ulei vegetal), maincati intotdeauna multe legume.

Cantitatile mari de legume impiedica grasimile sa ingreuneze digestia proteinelor.

2. Este bine sa mancati doar un singur fel de aliment cu proteine la o masa-de exemplu, carne, sau doar peste, sau doar mazare.

3.Proteinele trebuie consumate , de preferat, la cina, cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

Organismul nostru isi repara celulele noaptea si foloseste proteine in acest proces.

O salata de legume trebuie sa preceada fiecare masa cu proteine.

Exemplu: salata de legume si carne gatita

salata de legume si branza de vaci

salata de legume si fasole sau mazare gatita

Proteinele animale pot fi substituite -100 g de nuci asigura necesarul nostru zilnic de proteine, 120 g de fasole sau mazare pot inlocui 200 g de carne sau 300 g de peste.

 

Principiile consumului de carbohidrati

 

1.Mancati doar un singur aliment amidonos la masa. Combinarea mai multor amidonoase creste apetitul si duce la un consum foarte mare de alimente.

2.Combinarea produselor pe baza de faina si cereale cu gem sau zahar cauzeaza fermentatie in stomac. De aceea avem arsuri in stomac cand mancam gogosi si produse de patiserie umplute cu gem.

Nu se combina alimentele ce contin amidon cu zaharuri ( de exemplu cereale cu zahar).

3.Fructele dulci, uscate, pot fi combinate cu alimente ce contin amidon: paine, cereale,orez.

4.Cerealele, painea, cartofii, si alte alimente cu amidon nu trebuie combinate cu alimente ce contin proteine, ca pestele, carnea, ouale, sau branza.

Intervalul dintre mesele ce contin carbohidrati si cele cu proteine ar trebui sa fie de cel putin 2-3 ore.

5.Cel mai bine ar fi sa mancam alimente cu amidon intre 9 a.m. si 1 p.m., pentru ca majoritatea energiei o obtinem din carbohidrati.

6.Inainte de a consuma alimente cu amidon, trebuie sa mancam o salata de legume.

7.Cea mai buna salata este cea facuta din varza, morcov, sfecla cruda sau gatita, marar, patrunjel, putina sare si alte condimente.

Enzimele din legume ajuta la digerarea amidonului.

 

Principiile consumului de grasimi

Grasimi animale: unt, smantana, untura, etc.

Grasimi vegetale: ulei vegetal, diverse nuci si alune, etc

1.Grasimile pot fi combinate cu carbohidrati si legume.

2.Doza zilnica de grasimi ar trebui sa fie 28 g ulei vegetal si 2 linguri de unt.

 

Principiile consumului de fructe

1.Cel mai bine este sa mancam cantitati mici de fructe cu 20-30 minute inainte de masa.

2. Nu se adauga zahar la fructele crude. Fructele se mananca in sezonul lor. Ele ajuta la curatarea sangelui ( inlatura acizii). Daca adaugam zahar, obtinem efectul contrar.

 

Principiile consumului de legume

1.Toate alimentele pe baza de plante trebuie mestecate indelung. Daca nu sunt mestecate bine, fermenteaza in stomac si pot cauza balonare si gaze.E preferabil sa se dea pe razatoare.

2.Multe legume contin urme de substante radioactive. E de preferat sa cumparam legume organice. Daca nu e posibil, atunci putem inlatura 40% din aceste substante inmuind legumele in apa sarata si tinandu-le intr-un loc ferit de lumina timp de 3 ore.

3.In timpul anotimpului rece, putem folosi legume murate, fructe uscate si fructe prelucrate ca sursa de vitamine si microelemente.

Si acestea trebuie consumate in timpul anotimpului in care se coc.

Concluzie: Trebuie sa mancam mai multe fructe si legume vara pentru efectul lor de racorire;  iarna, cerealele si fructele uscate ne vor ajuta sa ne incalzim.

Vara cel mai bun mic dejun este cel care consta in fructe. Acestea sunt bogate in toate elementele esentiale organismului, cresc alcalinitatea sangelui si furnizeaza energie.

Cum ar trebui sa mancam deserturile?

De obicei, mancam desertul dupa mesele principale, atunci cand deja stomacul este plin. Toate deserturile, prajiturile, inghetata, fructele, bomboanele, biscuitii, etc,-au o rea combinatie cu celelalte alimente.

Ele incetinesc procesul digestiv. Si cauzeaza fermentatie in tractul digestiv. Cel mai bine este sa evitam deserturile sau sa le mancam separat.

Daca mancam o prajitura, ar trebui sa mancam multe legume crude dupa aceea.

Inghetata nu trebuie combinata cu nici un aliment si nu ar trebui sa se manance nimic in urmatoarele 2 ore.

 

 

 

 

 

 

 

 

19 comments
GabrielaStochian
GabrielaStochian

fructele in afara de mar nu se combina cu nimic. Legume acide cu carofi, da. Lamaia este alcalina in interior, dar acida la gust.

popa iancu
popa iancu

Va rog frumos sa-mi spuneti daca amidonoasele carbohidrati (cartofi, cereale, grau) se pot combina cu legume, fructe acide(rosii, lamai) sau cu usturoi, ridichii (iritanti). Din ce am citit aceste alimente distrug enzimele pentru carbohidrati in stomac si din saliva.

popa iancu
popa iancu

incerc doar sa inteleg nare nici o legatura cu modul dumneavoastra de a vorbi, sunt mai greu de cap si imi cer iertare pentru insistenta

popa iancu
popa iancu

numai inteleg nimic, cartofi = carbohidrati iar seminte= proteine (nuci, floarea soarelui). DEci merge carbo cu proteina? Multumesc frumos

popa iancu
popa iancu

cartofi cu seminte floarea soarelui ar fi o problema?

popa iancu
popa iancu

am citit articolul, foarte la subiect multumim pentru ca l-ati scris. Inca odata intreb legumele fierte devin acide? Sau daca consuman rosii cu seminte isneamna ca e rau???(adica e acid cu acid) sau paine cu rosii (tot acid cu acid), sau fasole batuta cu rosii e rau? Multumim frumos

GabrielaStochian
GabrielaStochian

legumele fierte raman alcaline numai daca nu puneti la sfarsit otet sau acreala; rosii cu fasole, daca vreti sa mancati asa, ok, dar pe parcursul zilei, mancati si alimente alcaline ca sa mai estompeze din aciditate.

popa iancu
popa iancu

Inca niste intrebari va rog frumos ^^: rosiile sau bulionul pot fi combinate cu orez, cartofi, etc. Ciorba de legume (fierte, morcov, stevie, urzici, etc) poate fi combinata cu seminte? Morcovul crud este considerat leguma sau carbohidrat? multumesc frumos

popa iancu
popa iancu

Va multumesc frumos pentru ajutor. Acid - alcalin asta ar insemna si carbohidrati(paine, orez, etc) cu proteine? (doar intreb pentru ca am citit ca carbohidrati au nevoie de mediu alcalin pentru digestie) Si inca o intrebare pufuletii simpli (malai, sare ulei) consumati zilnic vreo 2 pungi ( in total 90 grame) ar fi vreo problema? Multumesc frumos sunt din rm valcea.

GabrielaStochian
GabrielaStochian

Proteina, si daca va referiti aici la carne in special, este acida; Acide sunt toate tipurile de carne( neutre doar carnea de peste slab si carnea alba de pui, iepure, vitel, miel). Orezul alb este acid, deci nu merge in combinatie cu carnea . Vezi NICIODATA ACID-ACID. Painea, la fel, e un aliment acid. Automat, cand mancati alimente acide, e bine sa le combinati numai cu alimente alcaline ( vezi cazul carnii si al orezului). Pufuletiin sunt din malai, adica din porumb, din cate stiu, intra la alimente acide.

popa iancu
popa iancu

Am incercat doar sa inteleg fara suparare, n-am avut nici o tenta de critica. Este normal sa intreb cand vad undeva doua lucruri contrare. Inca odata n-am vrut sa judec, o sa incerc si o sa aleg optiunea cea mai buna multumesc. Despre grasimi (unt ulei masline) aveti idee daca se combina bine cu carbohidrati sau numai cu salate este bine? Multumesc frumos (scrie si in articol dar va intreb parerea dumneavoastra)

GabrielaStochian
GabrielaStochian

Domnule Popa, Ati inceput sa imi deveniti simpatic. Ca sa nu va mai bateti capul cu aceste combinatii greu de inteles, o sa va spun un truc. Alimentele se impart in 3 categorii: -acide -alcaline -neutre Ca sa va fie mai usor, stabiliti in ce categorie face parte alimentul pe care doriti sa il mamcati si in combinatie cu ce alt aliment; Logic este : NICIODATA acid cu acid doar cu acid- alcalin alcalin cu alcalin merge la fel si alcalin cu neutru sau acid cu neutru; la aceasta grupa trebuie sa vedeti cum se simte corpul dvs. ( mai bine zis stomacul dvs) dat fiind ca alimentele neutre sunt usor acide si ele, dar pot fi acceptate mai bine cele neutre decat cele foarte acide. Sapt.viitoare am sa postez lista cu alim.acide, neutre si alcaline, mai asteptati putin si atunci totul o sa fie usor si logic de combinat. De asemenea, o sa postez si un concept de sanatate in 5 pasi, de urmat, pe care l-am sustinut intr-o conferinta , joi, la sala Dalles. Astazi nu am timp, dar sapt.viitoare o sa incep din nou sa postez. Apropo, de unde sunteti? Daca aveti facebook, ma gasiti si pe facebook, am o pagina , sanatatea ta, si acolo, dar in general baza este blogul acesta. Asa ca, urmariti situl sapt.viitoare inca de la inceputul ei.

popa iancu
popa iancu

Si inca ceva in ce ai scris pe pagina asta la "consumul de carbohidrati" ai scris clar ca fructele dulci uscate pot fi combinate cu amidonoase, fainoase, carbohiddrati, etc, iar in comentariu mi-ai scris ca este contraindicat. Fara suparare vreau doar sa ma lamuresc atata tot. Multumesc frumos.

GabrielaStochian
GabrielaStochian

Domnule Popa Iancu, Ce faceti ? Ma testati ? Chiar daca am studiat, nu am incercat toate combinatiile posibile si imposibile. Exista carti; la inceput am studiat din carti. Si dupa aceea am vazut ce prieste corpului meu si ce imi spune intuitia. Faceti si dvs. asa. Incercati si vedeti ce va spune corpul.Si apoi, din moment ce nu acceptati raspunsul, inseamna ca nu sunteti de acord cu el.Deci , faceti ce va spune intuitia. Luati ce va convine; ce nu, cititi si altceva, pana cand rationam.dvs.accepta raspunsul.

popa iancu
popa iancu

Va multumesc pentru raspuns. Mai am ceva de lamurit daca puteti. Ciorba in care a fost pusa carne, cartofi, legume, etc, bulion, fainoase, daca consum toata ciorba fara sa consum carnea din ea se considera o greseala? Adica daca las carnea deoparte si mananc restul, acel rest este influentat in vreun fel de faptul ca a fiert impreuna cu carnea? Si mai sus spuneti ca fructele uscate, seminte si nucile n-au voie sa fie combinate cu nimic in afara de branza degresata peste slab, iar nuci+fructe uscate = nerecomnadat ?

popa iancu
popa iancu

A-ti putea sa-mi spuneti va rog frumos daca branzeturile se combina bine cu amidonoasele (fainoase, cereale, cartofi, etc). Iar nucile, semintele, fructele uscate pot sa le combin intre ele fara probleme si cu ce altceva as mai putea sa le combin. Multumesc din inima.

GabrielaStochian
GabrielaStochian

Combinatia dintre branzeturi si amidonoase este neutra, dar as inclina sa va spun mai degraba ca nu este o combinatie recomandata a fi buna, iar fructele uscate gen smochine, prune, stafide in combinatie cu nuci , alune, migdale, etc, e o combinatie neutra, sau cu alte fructe uscate la fel; fructele uscate pot fi combinate cu alte fructe uscate, dulci acrisoare si dulci, cu branzeturile degresate si peste slab. fructele uscate nu merg combinate cu cereale si derivate, paine, amidon, cartofi, castane sau branzeturi grase nici cu lapte, oua, legumesau carne grasa.