Cand si cum sa ierti

Cand si cum sa ierti

Jun 04
Apreciaza postarea si da mai departe...

De cand e lumea si pamantul au existat conflicte intre oameni, in special datorita ciocnirii egourilor lor.

Am gresit, dar si altii au gresit fata de noi; am spus lucruri urate, dar si altii au vorbit urat despre noi; am abuzat si am fost agresivi, dar si altii au facut abuzuri si au fost impulsivi fata de noi.

Nu putem sa aratam cu degetul doar intr-o singura directie, intrucat alte trei degete sunt indreptate in orice moment spre noi.

Intr-o lume in care toti gresesc, este foarte greu sa gasesti vinovati, caci toti in cele din urma suntem vinovati.

De aceea judecata lumeasca nu se aseamana cu justitia divina.

Chiar daca apelezi la un judecator lumesc, nu inseamna ca ti se va face dreptate. El este tot un om supus greselii, la fel ca ceilalti oameni.

Tocmai de aceea inteleptii spun sa lasam justitia divina sa faca dreptate, caci judecata ei este dreapta si nepartinitoare.

Pentru ca nu avem rabdare, incercam sa ne facem dreptate singuri. Insa, de multe ori, imbatranim “cu dreptatea la vedere” si tot nu ajungem sa o dobandim.

Suntem atat de diferiti, cu diferite grade de evolutie si putere de intelegere a lucrurilor, incat fiecare isi are propriul lui adevar, potrivit cu intelegerile, experientele si trairile lui.

Totusi, in aceasta lume pestrita, trebuie sa ajungem la un compromis. Cum? Avand putere de acceptare si toleranta fata de punctul de vedere al celuilalt.

Ceva de genul: azi vorbesti tu si tac eu, ascultandu-ti pledoaria si reflectand la tot ce ai spus; maine, vorbesc eu si taci tu, ascultandu-mi pledoaria, reflectand la tot ce am spus eu, la final punand in balanta aspectele pozitive si negative ce reies din comunicarile avute si sentimentele impartasite si aducand la un numitor comun toate aspectele favorabile amandurora care nu incalca principiile de buna purtare si de viata ale nici unuia dintre noi.

Doar cu calm se rezolva orice conflict. Dar A FI CALM intr-o lume plina de tensiuni de tot felul, este o utopie. De obicei, practicam contrariul la ce am mentionat mai sus si anume, nu asteptam cu calm sa isi justifice comportamentul cel ce ne-a gresit si aruncam asupra lui cuvinte pline de venin, injurii, acuze de orice fel si iscam un taraboi greu de descris.

Felul acesta de a reactiona la primul impuls nu este deloc  bun, pentru ca aduce suparare si prejudicii de sanatate atat persoanei acuzate de tine dar si tie in mod personal.

Din aceste altercatii verbale si manifestari reactive se formeaza traumele emotionale, pe care le vom purta cu noi toata viata, ca pe un bagaj chinuitor si inutil, care ne va diminua covarsitor din bucuria vietii.

E posibil ca ani de-a randul sa pastram in noi resentimente si emotii negative reprimate fara sa constientizam faptul ca acestea ne-au subrezit sanatatea.

Daca nu rezolvam aceasta situatie si nu aducem aceste emotii reprimate la suprafata, ne vom simti tot mai sleiti de putere atat din punct de vedere sufletesc cat si trupesc.

Aici intervine IERTAREA. Daca nu ierti, nu te mai insanatosesti, intrucat sanatatea ta are legatura cu neiertarea ta.

Iertarea inseamna despovararea ta, desertarea sacului sau bagajului tau de resentimente si emotii reprimate. Odata ce ai desertat sacul este cazul sa nu il mai umpli inapoi cu emotii toxice.

Detoxifierea trupului nu rezolva singura problemele tale de sanatate, daca nu procedezi si la detoxifierea ta emotionala.

Daca esti o persoana incapatanata, care nu iarta, probabil simti o placere aproape diabolica in ati purta acest bagaj toxic si inutil ce iti ingreuneaza viata, atat cat a mai ramas din ea.

Refularile tale exterioare ( de exemplu tipete, descarcari nervoase din senin pe membrii familiei, prieteni, colegi, alti oameni nevinovati, alte manifestari obsesiv-compulsive) nu te ajuta, ba dimpotriva, iti strica si mai mult bruma de fericire pe care o mai detii, iar conflictele cu ceilalti vor creste in intensitate pana te vor secatui si vei ramane fara pic de energie si vitalitate.

Asadar, atentie la refulari! Este bine sa constientizezi inainte de a te descarca (refula) nervos pe ceilalti, caci daca procedezi in acest fel poti sa transformi totul in tragedie.

Iertarea este benefica, in primul rand, pentru propria sanatate. Daca nu ierti, asa cum am mai spus, nu te astepta sa fii deplin sanatos.

Incepi sa ierti prin a elimina definitiv resentimentele si bagajele inutile cu emotii reprimate ( din copilarie, adolescenta, sau cele de actualitate).

Daca nu stii cum sa faci aceasta, descarca-ti povara sufletului la un duhovnic, la un psiholog sau la un prieten foarte bun care niciodata nu ti-a inselat prietenia.

Spovedania este foarte buna, fie ea in stilul clasic (la preot), la un prieten sau psiholog. Depinde in cine ai mai multa incredere si cum te indeamna intuitia.

Cand sa ierti? Oricand. Pentru sanatate, oricand.

Daca simti ca persoana care isi cere iertare este sincera (in sensul ca sinceritatea se vede in comportamentul si privirea ei, se caieste si “tremura carnea pe ea” de regretele pe care le are), poti sa ii dai crezare si sa continui relatia cu aceasta, daca doresti, intr-un mod detasat.

Se intampla insa ca adesea iertam prea usor persoane care isi cer iertare mai mult din gura, din minte, dar nu si din inima. Acestora nu ar trebui sa le dam crezare; sa ne detasam de ele, sa avem compasiune si sa nu le mai includem ca persoane de nadejde in anturajul nostru, intrucat nu sunt sincere si vor mai gresi fata de noi.

Unde nu e sinceritate, nu este nici prietenie, iar acolo unde nu este iubire, nu este nici respect in relatii.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *