Craciunul e o stare de spirit

Craciunul e o stare de spirit

Dec 25
Apreciaza postarea si da mai departe...

Ieri, 24 Decembrie 2015, în ajun de Crăciun; mă uit pe geam, văd un timp primăvăratic afară, sunt 17 grade potrivit prognozei meteo şi nici urmă de Crăciun. Oare chiar vine Crăciunul?

Este pentru prima dată când sunt cuprinsă de o vădită tristeţe şi devin nostalgică după iernile şi sărbătorile de altădată, după vremurile de altădată.

Nu-mi vine să cred că trebuie să mă pregătesc pentru marea sărbătoare de Crăciun, care este şi cea mai frumoasă sărbătoare din an.

Este pentru prima dată când întârzii cu pregătirile, las totul pe ultima sută de metri şi sunt, culmea, foarte relaxată.

E frumos să întâmpini Crăciunul, cu bucate alese pe masă, cu cozonac, plăcinte şi vin, ca să te prindă noul an în starea de belşug şi prosperitate şi ca să îţi meargă bine în continuare. Cel puţin aşa spun cei vârstnici.

Într-un final, mi-am dat seama că, indiferent de vremea de afară, calendaristic vorbind, este CRĂCIUN şi am alergat degrabă să iau ceva cadouri pentru cunoştinţele dragi cu care voi petrece această sărbătoare.

În ceea ce mă priveşte, anul acesta am ales să nu mai pun prea mult accent pe latura comercială a pregătirilor de Crăciun, ci mai degrabă pe latura spiritual-sufletească.

Prin urmare, nu am insistat asupra cumpărăturilor pentru casă, ca în alţi ani, ci doar am dorit să mă bucur de această STARE DE SPIRIT SPECIALĂ PE CARE O DĂ SĂRBĂTOAREA NAŞTERII MÂNTUITORULUI IISUS, CRĂCIUNUL.

 Aşa că, după ce am revenit acasă cu cele câteva cadouri, m-am instalat confortabil pe canapea şi m-am uitat la un film despre Crăciun “O noapte minunată” pe TVR1.

Ca în toate filmele cu şi despre Crăciun, subiectele sunt despre dragoste, prietenie, romantism, gingăşie, împăcare, altruism, atmosferă de linişte şi voie bună între personaje.

Ce mi-a plăcut era faptul că acţiunea se petrecea în timpul unei ierni friguroase, cu multă zăpadă şi viscol, ceea ce în ultimii ani nu am mai văzut să se întâmple în oraşul meu.

De asemenea, perosnajele principale din film se încălzeau în faţa şemineului aprins, povesteau şi sorbeau dintr-o cană de ceai fierbinte sau vin fiert.

Dincolo de firul poveştii în sine, pe mine lucrurile acestea m-au frapat, pentru că numai pe acestea vroia să le retrăiască sufletul meu.

E ca şi cum m-am teleportat în timp, odinioară, când petreceam, într-adevăr, Crăciunul la bunici, într-o iarnă asemănătoare, cu multă zăpadă, chiar geroasă, dar cu multă căldură în casă şi în suflet.

Îmi amintesc cu plăcere masa plină cu bunătăţi tradiţionale făcute în casă de bunica, dar cel mai mult îmi plăcea obiceiul de a căuta monezi puse de ea în plăcinta cu mere.

Aproape că rupeam feliile de plăcintă fără să le mănânc având ca obiectiv doar să găsesc acele monezi. Era ca un concurs între noi copiii de atunci : cine găseşte cele mai multe monezi în plăcinte.

Nu ştiu dacă se mai poartă şi acum acest obicei, cert este că mi-ar face plăcere să iau parte, din nou, la acest joc.

De asemenea, aşteptam cu nerăbdare să auzim lătratul câinilor, care anunţau venirea colindătorilor, cărora trebuia să le ieşim în întâmpinare pentru a asculta colindele şi urările lor.

De Crăciun e foarte trist când rămâi doar cu amintiri ale acelor momente din viaţă pe care nu le mai poţi reînvia.

Le retrăieşti în mintea ta, an după an şi din când în când te mai apucă nostalgia după acele vremuri.

Încerci să aduci aceea stare de Crăciun în prezent, să trăieşti momentul aşa cum îl făceai atunci, dar nu mai este acelaşi lucru.

Din an în an, Crăciunul devine tot mai sărac în trăiri frumoase, speciale, pentru că nici trăirile noastre nu mai sunt autentice.

Am înlocuit în mare parte obiceiurile vechi cu altele noi care au alterat puţin farmecul Crăciunului de odinioară.

Tot ce putem face este să păstrăm viu SPIRITUL CRĂCIUNULUI. 

Crăciunul este o STARE DE SPIRIT. Este un timp potrivit pentru a privi lumea cu ochii dragostei. Este timpul potrivit pentru a-ţi aduce aminte că lumea este alcătuită din oameni asemenea nouă şi că nu trebuie judecaţi după aparenţe.

Toţi au problemele lor, ca şi noi, indiferent de unde vin sau cine sunt.

CRĂCIUN FERICIT!

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *