Dorinte de Craciun si de anul nou

Dorinte de Craciun si de anul nou

Dec 25
Apreciaza postarea si da mai departe...

A venit şi Sărbătoarea de Crăciun 2019. Moş Crăciun a sosit, noi am ieşit din starea febrilă a cumpărăturilor (pentru moment) şi iată avem parte de câteva zile de linişte, de reflecţie, de serenitate.

Copiii, chiar şi adulţii, au răsuflat uşuraţi că şi-au primit, în sfârşit, cadourile mult visate, masa de Crăciun e îmbelşugată şi, oare ce urmează? Petrecere!

Astfel că, între sărbătoarea de Crăciun (în care trebuie să te bucuri în familie şi să depeni amintiri frumoase care s-au petrecut de-a lungul anului, reflectând la semnificaţia evenimentelor, servind bucate alese şi făcute cu drag) şi sărbătoarea de închidere de an-Revelion (în care îţi poţi permite să petreci cu bucurie alături de prieteni, până a doua zi dimineaţă, cu mâncare, băutură, distracţie ) constat că nu prea mai este nici o diferenţă.

Ambele, acum, au cam aceleaşi conotaţii, doar că la Crăciun se deschid cutiile de cadouri care se împart între cei prezenţi.

În ajun de Crăciun, un reporter TVR l-a întrebat pe un domn care se afla în hipermarket la cumpărături: Cum petreceţi dvs. Sărbătoarea Crăciunului? El a răspuns : cu mâncare, băutură şi ne relaxăm uitându-ne la televizor şi iar mâncăm, bem şi iar ne uităm la televizor.

Aşa petrece domnul acesta, însă alţi oameni, mai sofisticaţi, petrec Crăciunul la ski, sau pleacă să “celebreze” Crăciunul în nu ştiu ce ţară exotică.

După 30 de ani de societate consumistă avem un Crăciun comercial, în care semnificaţia adevăratului Crăciun NU MAI EXISTĂ!

Mi-a plăcut foarte mult ce a spus preotul ortodox Constantin Necula într-un video pe Facebook: ” Vă rog lăsaţi-l pe Hristos să se nască. Încercaţi să vedeţi dincolo de rafturi şi cozonaci”.

Este evident că românii, în marea majoritate a lor, nu văd în faţa ochilor decât cumpărături, cumpărături şi iar cumpărături, de zici că mâine vine un meteorit şi distruge tot, iar ei rămân fără mâncare.

Această îmbuibare nu este bună din nici un punct de vedere. Oamenii, pe lângă faptul că îşi depreciază sănătatea de la prea multă mâncare şi băutură, devin şi oameni cu o moralitate îndoielnică.

Nu aşa ne-a spus Învăţătorul şi Mântuitorul Iisus să ne comportăm. Din Bibile ştim un pasaj din Noul Testament în care Iisus era acasă la două surori Marta şi Maria, cu două stări: Marta, care nu mai răzbea cu munca şi pe care grijile materiale o acaparau tot mai mult şi Maria, care a ales să stea la picioarele Domnului Iisus ca să-l asculte, absorbindu-i orice cuvânt, orice învăţătură.

Marta, care nu mai prididea cu gătitul bucatelor s-a adresat lui Iisus ca să o lase pe sora ei Maria să o ajute.

Domnul Iisus ştiţi ce a răspuns: ” Marto, Marto, te sileşti şi de multe te îngrijeşti, dar UN SINGUR LUCRU TREBUIE. Maria, însă, şi-a ales partea cea mai bună care nu se va lua de la ea. (Luca X 41-42) 

Cu toate că Hristos avea nevoie de hrană, totuşi, din această întâmplare, ne învaţă să prioritizăm acţiunile din viaţa noastră astfel: cele spirituale, pe primul loc, apoi, cele materiale, pe locul al doilea.

Preocuparea Martei este totuşi trecătoare, pe când preocuparea Mariei pentru cele spirituale nu se va sfârşi niciodată, pentru că tot timpul avem ceva de învăţat pentru evoluţia noastră spirituală.

Trebuie să facem mai multă ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, până devine un obicei de prim ordin în existenţa noastră.

În ambele laturi, materială şi spirituală, trebuie să existe echilibru: sufletul să se hrănească cu hrană spirituală de bună calitate iar trupul să muncească până la o limită, atât cât poate şi este necesar.

Vă spun sincer, mie nu-mi place să-mi petrec timpul în hipermarket pentru cumpărături. Pe mine mă oboseşte atmosfera de acolo cât şi toată acea cantitate de produse fără sens, multe inutile.

Mai degrabă, cumpăr din piaţă sau din magazinele mai mici tot ce am nevoie şi caut să merg cât mai puţin cu putinţă în locurile hiperglomerate, numai dacă am absolut nevoie de ceva anume şi care nu poate fi cumpărat din altă parte.

În goana lor după profit, hipermarketurile au început “Sărbătoarea Crăciunului” încă de la mjlocul lui Octombrie, ca să-i facă pe români să cumpere tot mai mult, ştiindu-le slăbiciunea acestora pentru cumpărături.

Oare, nu a devenit Crăciunul pentru această societate consumistă o chestiune de marketing?Oare, e şi vina noastră că lucrurile au deviat destul de mult la noi în ţară?

Dacă noi am produce mai mult (fapte bune) şi am consuma mai puţin, nu-i aşa că ţara asta se va putea ridica ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă?

De ce să nu contribuim şi noi cu ceva, atât cât putem şi cât ţine de noi la ridicarea acestei ţări frumoase în care locuim?

Pur şi simplu, nu mai cumpăra lucruri inutile, nesemnificative, nu mai face risipă de mâncare, băutură, altele şi nu mai favoriza consumerismul, mai ales de sărbători.

Nu acesta este scopul Crăciunului. Scopul Crăciunului este cu totul altul, nu să cumperi în neştire.

Îmi doresc să trăiesc într-o ţară cu oameni frumoşi la suflet, echilibraţi, pozitivi, altruişti, empatici la nevoile ţării şi ale semenilor lor.

Îmi doresc ca noi românii să citim mai mult şi să cheltuim mai puţin pe lucruri care nu ne aduc vreun folos personal sau spiritual.

Îmi doresc să colaborăm mai mult între noi, să nu mai criticăm tot ce mişcă şi să scăpăm definitiv de negativitate şi de concurenţă.

Este timpul să ne aducem aminte că lumea este alcătuită din oameni asemeni nouă şi că nu trebuie judecaţi după aparenţe.

Toţi au problemele lor, ca şi noi, indiferent de unde vin sau cine sunt.

Începem un nou an, un nou deceniu. Este timpul să trecem peste prejudecăţile ce ne-au ţinut pe loc ca ţară timp de 30 de ani şi să nu uităm că Ţara suntem noi. Schimbarea ţării, depinde de schimbarea mea, a ta şi a tuturor.

Din punct de vedere numerologic sunt 2 de 2 in anul care vine, 2020. Numărul 2 semnifică realizarea echilibrului, că orice lucru are un aspect dual, pozitiv sau negativ, yin şi yang. Între acestea trebuie să existe echilibru.

Este o cifra a unirii, a iubirii, a prieteniei. Este motorul dezvoltării diferenţiate sau al progresului, unde-s doi puterea creşte.

2020 este un an al comuniunii, al compasiunii, al progresului şi al dezvoltării interioare.

Crăciun Fericit şi La mulţi ani!

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *