Echilibrul acid-alcalin in combinarile de alimente

Echilibrul acid-alcalin in combinarile de alimente

Mar 25
Apreciaza postarea si da mai departe...

Echilibrul acid-alcalin este necesar sanatatii noastre.

1.Ce este un acid?

Un acid este o substanta ce elibereaza ioni de hidrogen; unii acizi elibereaza mai multi ioni altii mai putini si de aici diferite forme de aciditate.

Atunci cand un corp detine mai multe minerale acide decat bazice, el va fi numit acid ( Sulful, clorul, fosfor, fluor, iod, siliciu).

Si invers, cand sunt mai multe minerale alcaline, el se va numi alcalin ( expl.Calciul, Magneziul, Potasiu, Sodiul, Fier, Mangan, Cobalt).

2.Ce este o baza?

Substantele bazice nu elibereaza sau elibereaza foarte putin hidrogen.

Cu cat elibereaza mai putini ioni de hidrogen, cu atat ele sunt mai putin acide , sau, altfel spus, cu atat sunt mai bazice.

Substantele alcaline sunt folosite pentru a lupta impotriva stricaciunilor produse de acizi.

Sucul de cartofi va calma durerile provocate de hiperaciditatea gastrica , spre exemplu.

PHul este indicatorul care masoara aciditatea din organism.

Cifra 7 semnifica echilibrul dintre acizi si baze, deci un PH NEUTRU.

Sub 7- ph acid; peste 7-ph alcalin

3.PH UL SI SANATATEA

Organismul uman functioneaza la parametrii optimi cand mediul intern, in totalitatea sa, are un ph de 7.39, deci usor alcalin.

Zona de sanatate se intinde de la un ph de 7.36 la un ph de 7.42.

4.Cum se apara corpul impotriva acidifierii?

La fiecare dezechilibru dintre baze si acizi, organismul trebuie sa reactioneze pentru a-si mentine echilibrul.

Prima consta in reducerea substantelor in exces, prin evacuarea excedentului de acizi in exterior, prin organele excretoare : plamanii ( prin expiratie) si rinichii ( acidul uric, sulfuric filtrati prin rinichi si eliminati din corp, diluati in urina). Sau mai e o forma de eliminare: prin transpiratie.

5.Cele mai grave boli sunt create de ACIDIFICARE.

Multe persoane sufera de ACIDOZA, intrucat modul de viata si de alimentatie favorizeaza acidificarea tesuturilor organice.

Alimentatia obisnuita la cea mai mare parte a populatiei este acidifianta ( proteine, cereale, zaharuri).

Alimentele bazice, sau alcaline, precum legumele, verdeturile, sunt consumate in cantitati foarte mici.

6.Ce este de facut?

Mai intai , trebuie indepartata sursa de acizi.

Trebuie sa va verificati PH UL urinar cu hartie de turnesol; sau ph ul corpului este dat cu ajutorul aparatului de biorezonanta.

Acizii provin din alimente , din ce mancam, bem, inghitim (medicamente, droguri, etc).

7.Cum sa te dezacidifici prin alimentatie?

Alimentele au fie caracter acidifiant, fie alcalinizant, sau neutru.

a).Alimente acidifiante sunt:

-carnea si produsele din carne, mezelurile, produsele din carne, peste gras, fructele de mare;

-ouale

-branza

-grasimile de origine animala in special folosite la prajeli, ulei prajit, etc

-uleiurile vegetale ( in special cele rafinate sau margarina)

-painea, pastele, fulgi si alimente ce au la baza cereale

-leguminoase: arahide, soia, naut,  fasolea boabe

-zaharul alb- rafinat, nu insa si zaharul fructelor si legumelor; si zaharul brun, daca a suferit procedee de rafinare

-dulciurile: siropul, prajiturile, ciocolata, bomboanele, dulceata, fructele confiate

-fructele oleaginoase: nuci, alune, caju, de cocos, seminte de dovleac, de floarea soarelui, susan ( fara migdale); cateva seminte nu acidifica corpul atat de tare precum 100 sau 200 gr de carne

-sucurile indulcite( cola, fanta, etc)

-cafeaua, ceaiul, vinul, pudra de cacao

Cerealele sunt acidifiante, insa semintele incoltite nu sunt.

b) Alimente alcalinizante

-legume verzi, colorate ( in afara de rosii) si cartofi, in principal

Ele nu produc nici un acid, chiar daca sunt consumate in cantitati mai importante

Ele ar trebui sa fie prezente la fiecare masa principala-fie ca e vorba de salata, de verdeata, legume preparate, suc sau supa, daca vrem sa ne pastram echilibrul acido-bazic.

Singura exceptie este rosia, atat proaspata cat si pregatita.

Deci alimentele alcaline sunt:

-cartofii

-legume verzi, proaspete, pregatite, salata, fasole verde, varza, etc

-legume colorate: morcovi, sfecla ( fara rosii)

-porumbul ( boabe sau mamaliga)

-laptele, smantana, unt

-banane

-migdale

-nuci de Brazilia

-castane

-fructe uscate: curmale, struguri ( in afara celor acide: caise, mere, etc)

-apele alcaline

-masline negre in ulei

-avocado

-ulei presat la rece

-zahar integral

Sucul de cartof este recomandat in caz de ulcere si aciditate a stomacului.

Cartoful este NR.1 in lupta cu ACIDITATEA.

Din toate fructele, banana este singura ALCALINA.

Celelalte fructe, pepenele galben, etc sunt usor acide.

In general fructele uscate, sunt insa mai putin alcalinizante daca sunt puse la uscat inainte de a se coace cum este in cazul caiselor si merelor.

Migdalele si nucile de Brazilia sunt alcalinizante.

Maslinele pastrate in ulei sunt alcalinizante, nu si cele pastrate in otet sau saramura.

Zaharul integral, consumat in cantitati mici nu acidifica asa mult cum o fac celelalte zaharuri rafinate.

Apa, daca are o cantitate mare de clor, este acida.

Apa gazoasa e acida.

c) Alimente acide

Acestea sunt alimente al caror efect alcalinizant sau acidifiant depinde de capacitatile metabolice ale organismului care le consuma.

Efectul lor, nu poate fi dinainte stabilit, ci in functie de caracteristica proprie a lor care este acidul.

Ele contin multi acizi insa mai slabi, ceea ce inseamna ca pentru persoanele care pot sa ii oxideze usor, ei se pot transforma in baze.

Invers, la persoanele cu insuficienta metabolica la acizi, numerosi acizi nu sunt oxidati; va avea efect acidifiant.

Principalele alimente acide sunt: fructele, zerul, otetul.

Alimente acide:

-zerul, iarut, lapte batut, cas bine scurs

-fructele verzi ( cu cat fructul e mai copt, cu atat el e mai putin acid)

-fructele acide : coacaze, zmeura, fragi, lamaia , grepfuit, mandarina, portocala, unele sortimente de mere, visine, prune, caise

-fructele dulci: pepenele galben si rosu, mai ales consumate in exces

-legume acide: rosii, rubarba, macris, creson

-varza acra, legume lacto-fermentate

-sucul de fructe, de lamaie ( in salate)

-mierea este moderat acida

-otetul

Un fruct mai putin copt este mai acid.

Daca fructelor prin preparare li se adauga zahar alb, le creste si mai mult aciditatea.

Aceste fructe sunt fie acidifiante , fie alcalinizante.

Fructele au vitamine, dar legumele trebuie sa fie baza alimentatiei.

8. REGULI:

O masa nu trebuie sa contina numai alimente acidifiante, ci trebuie sa contina de fiecare data si alimente alcaline

la o masa, cantitatea de alimente alcalinizante trebuie sa fie mai mare decat cea de alimente acidifiante

-cantitatea de alimente alcalinizante trebuie sa fie cu atat mai mare cu cat insuficienta metabolica la acizi e mai pronuntata

poti sa folosesti un regim doar din alimente alcaline ( pentru detoxifiere, spre exemplu) dar numai pe o perioada limitata

o masa nu trebuie sa contina numai alimente acide, ci trebuie sa contina de fiecare data si alimente alcaline

cantitatile de alimente acidifiante si acide trebuiesc adaptate capacitatilor metabolice personale

alimentele acide nu trebuie consumate foarte frecvent

-alimentele acide trebuie consumate atunci cand organismul e pregatit sa le primeasca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comments