Egoul si frica

Egoul si frica

Apr 19
Apreciaza postarea si da mai departe...

Egoul ( edge God out) , din punct de vedere spiritual, înseamnă despărţirea de Dumnezeu- forţa supremă a iubirii şi a binelui din întregul univers.

Toţi avem un sine egotic; ori de câte ori spui “eu” în loc de “noi”, de obicei te referi la ” tine şi povestea ta”.

Eşti acel eu iluzoriu, care se defineşte pe sine în funcţie de experienţele şi traumele prin care a trecut, care este mereu condiţionat de ceea ce i s-a întâmplat în trecutul său şi care doreşte alinare şi împlinire undeva într-un viitor previzibil.

Când te referi la “eul tău” spui “asta îmi place, aia nu-mi place”, eu sunt “cineva” sau eu sunt “nimic”, eşti gândul investit ca sentiment de sine, eşti mereu “egoul” creat de minte, mereu incomplet şi plin de incertitudini.

Egoul este mereu temător, întrucât asociază toate dorinţele şi aspiraţiile sale cu situaţiile de viaţă prin care a trecut; e mai tot timpul deprimat, posomorât, îngâmfat, irascibil, pesimist, în funcţie de lanţul experienţelor şi cunoaşterii dobândite pe drumul vieţii sale.

El vede şi judecă totul prin prisma lui; nu mai există o altfel de lume, decât lumea sa, creată imaginar în mintea şi inima sa.

Oamenii egoişti au mintea şi inima închisă faţă de lume şi alţi oameni. Ei îşi creează o platoşă imaginară faţă de tot “răul” care ar putea să vină din afară, de la ceilalţi oameni cu care intră în contact.

Păcatul mândriei şi al deşertăciunii aparţine Egoului, sau sinelui egotic. Oamenii egotici sunt stăpâniţi de un duh lumesc sau antihristic.

Deşertăciunea deschide porţile lumii acesteia, cu tot răul şi imperfecţiunea din ea şi închide poarta Împărăţiei cerurilor, către natură sau alte frumuseţi.

Deşertăciunea îl abate pe egotic de la calea lui Dumnezeu, de la tot ceea ce este sfânt, frumos şi plin de adevăr.

Egoul dacă nu este înfrânat poate să producă mari dezastre, în special persoanei care îl posedă.

Astăzi vedem la tot pasul oameni cu ego sau mândrie exacerbată.  Sunt acei oameni care se laudă cu lucrurile sau relaţiile lor deşarte.

Spre exemplu: cei care se consideră “împliniţi” şi se laudă cu casa, maşina, soţia (soţul) frumos(oasă), afaceri şi conturi în bancă etc.

Ei par frumoşi şi strălucitori, îmbrăcaţi bine, după ultimele tendinţe în modă, dar în realitate sunt vicleni, pătimasi, perfizi, straşnici, plini de răutate şi aroganţă.

Împliniţi, poate, dar nu cu ceea ce trebuie, ci de ceea ce nu trebuie; cu lucruri pământeşti, nu cereşti.

Oamenii de afaceri vorbesc cu încântare de afacerile şi de profitul lor; vedetele ( în general artiştii) se mândresc cu corpurile lor bine lucrate în sălile de fitness şi fac paradă cu vestimentaţiile lor care mai de care mai excentrice; alţii fac caz de averile lor şi de viaţa lor deşartă petrecută prin cluburi de fiţe sau în alte locaţii de lux, speciale pentru tocat bani şi timp, în malluri, etc.

Cam asta este priveliştea contemporană: oameni care se închină bunurilor materiale şi confortului adus de acestea.

Cei care se încred mai mult în afacerea lor, în banii lor sau în alte bunuri sunt asemenea bogatului din povestioara din Biblie, care era foarte bogat şi credea că nu mai are nevoie de nimic; acesţa îşi spunea sieşi: ” suflete al meu, odihneşte-te, mănâncă, bea, înveseleşte-te”; însă, Dumnezeu i-a răspuns: ” Nebunule! Chiar în noaptea asta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi?

Tot aşa este şi cu cei care îşi adună comori pentru ei şi nu se îmbogăţeşte faţă de Dumnezeu “. ( ev.Luca 12:16-21)

Cei al cărui bine nu este primit în veşnicie îl va primi aici pe Pământ. Pentru că Dumnezeu nu rămâne dator celor cu inima curată şi bine plăcuţi Lui, care nu au primit de obicei răsplătirea pe Pământ.

Se spune că dacă ai parte de mai multe răsplătiri pe Pământ ai mai puţine răsplătiri în veşnicie, în viaţa de dincolo.

Progesul accelerat din ultimii 25 de ani a dus tot mai mult la răspândirea ateismului , filozofiilor şi credinţelor greşite, protestante. Mulţi au căutat progresul ştiinţific şi al societăţii, nu şi pe cel spiritual.

Civilizaţia, progresul, tehnologia în creştere sunt dovada că tot mai puţini oameni se mântuiesc, deoarece se lasă atraşi în mrejele lor, de confortul pe care îl aduc acestea şi uită ceea ce este esenţial pentru evoluţia sufletului lor.

Frica ce macină EUL este aceea că nu reuşeşte să îşi satisfacă toate poftele, dorinţele sale de mărire, de înavuţire de afirmare şi tocmai de aceea este străbătut de nelinişti, patimi şi nevoi nefireşti.

Ca să dai la o parte frica, trebuie să înfrânezi egoul şi să îţi umpli sufletul cu iubire. Iubirea înseamnă Dumnezeu, căci este o calitate dumnezeiască.

Numai aşa vei putea avea parte de răsplătiri şi aici pe Pământ, dar şi în cer.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *