Maturitatea spirituala

Maturitatea spirituala

Jul 24
Apreciaza postarea si da mai departe...

Un om matur spiritual are o mare calitate pe care omul obisnuit nu o are: ramane calm, in pace; indiferent ce s-ar intampla el isi pastreaza intotdeauna echilibrul interior.

Un om obisnuit gaseste mereu motive care sa il enerveze, chiar daca aceste motive sunt justificate sau nu. De multe ori motivele sunt chiar puerile: X a trecut pe langa mine si s-a facut ca nu ma observa; Y s-a imbracat cu aceeasi bluza ca si mine; Z a luat cu 5 lei mai mult la salariu decat mine; W nu are aceleasi opinii ca si mine si multe alte motive.

E de ajuns doar o cat de mica nemultumire, un cat de mic incident, o mica intepatura ca Egoul sau sa rabufneasca si sa reactioneze.

De multe ori e enervat chiar de calmul si buna dispozitie a altora: “uite-l si pe asta ce incet merge cand eu ma grabesc” sau “rasul tau ma exaspereaza foarte tare, te rog sa incetezi”!

De cate ori nu am intalnit astfel de persoane, care datorita agitatiei si haosului lor interior, sunt suparati pe toata lumea si au impresia ca iti bati joc de ei daca tu esti vesel si linistit, iar ei spumega de nervi si de manie.

Astfel de oameni sunt peste tot si parca din ce in ce mai mult. Stresul societatii de consum, viteza in care decurg toate lucrurile, ii aduc pe multi in culmea disperarii.

Gandurile lor sunt haotice precum e lumea lor interioara. Nu pot cultiva niciodata gandirea pozitiva prin care multe situatii stresante ar putea fi evitate.

Ei nu lasa viata sa curga lin si nu sunt capabili sa iasa din panza de paianjen a problemelor pe care si-au tesut-o prin propria lor gandire si actiune.

Ei pun accent pe probleme si nu cauta solutii. Gandirea lor negativa si starea lor tensionata nu le permite sa vada o iesire din carul lor de probleme.

Ei tot gandesc logic asupra aspectelor problemei, afundandu-se si mai tare. Si-au creat singuri blocaje in curgerea vietii si au obosit datorita bramburelii din gandurile lor.

Energia vietii nu mai curge prin ei, pentru ca prin starea lor de a fi, au pierdut aceasta energie.

Putem recunoaste un om spiritual dintr-o multime de oameni obisnuiti prin simplul fapt ca manifesta atitudini total opuse fata de acestia.

Un om obisnuit sau imatur spiritual poate prezenta caracteristici psiho-mentale cauzate de stres precum:

tensiune, opozitie, manie, vina, anxietate, oboseala, reactivitate, ingrijorare, nerabdare, etc.Acestea duc la cresterea tensiunii arteriale, tulburari digestive, diaree, transpiratie abundenta, ulcer, dureri de cap, insomnii, alcolism, depresii, altele.

Pe langa acestea, poate prezenta diverse  manifestari comportamentale precum: scrasnitul din dinti, fumat excesiv, droguri sau alcool, mancatul in exces sau invers, tipatul la altii, taratul picioarelor, izolare, ras nervos, comportament impulsiv, incoerenta in vorbire, etc.

Lumea exterioara este manifestarea sau reflectarea lumii interioare a indivizilor.

La polul opus, omul matur spiritual cauta sa tina  sub control gandurile si sa isi pastreze sanatatea mentala, emotionala si fizica.

El accepta ca suisurile si coborasurile fac parte din viata si le infrunta cu calm, curaj si avand credinta.

Admitand ca pot exista si situatii adverse, permite vietii sa curga in ritmul ei ramanad linistit in mijlocul situatiilor mai putin avantajoase si a oamenilor problematici.

Acceptarea este o alta calitate a omului matur spiritual. El nu opune rezistenta in fata situatiilor, nu uraste sau blesteama si nu atata si mai tare “focul” energiilor negative.

Acceptand situatia, el face tranzitia de la tristete la intampinarea cu calm a provocarilor vietii.  Recunoaste ca este incapabil sa controleze toate aceste circumstante exterioare, are smerenie si le preda Tatalui Ceresc , care e Omnipotent, Omnistient, Omniprezent.

Un om matur spiritual este intotdeauna pregatit mental si emotional sa infrunte o situatie nefavorabila in viata sa.

El ia situatia respectiva ca pe o provocare care poate crea oportunitati benefice pentru el, chiar daca intr-o prima etapa nu intrevede acest lucru.

Atitudinea sa este de optimism si curaj si actioneaza cu determinare intrucat ceva constructiv va iesi din orice imprejurare.

Diferenta dintre un om spiritual si unul imatur spiritual este faptul ca primul vede o situatie stresanta ca pe o provocare iar al doilea ca pe o problema.

Primul ramane in pace, linistit, al doilea se lupta cu viata si gandurile sale. A avea pace in suflet si in ganduri este cel mai inalt deziderat al unui om spiritual.

Linistea interioara il ajuta sa discearna cu acuratete.  Asa isi pastreaza sanatatea emotionala si spirituala.

www.eusuntdivin.ro

G.S.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *