Merge si asa?

Merge si asa?

Nov 10
Apreciaza postarea si da mai departe...

Mentalitatea de genul ” Lasă că merge şi aşa! ” afectează ” România lucrului bine făcut”, îi ţine pe oameni înlănţuiţi în false prejudecăţi (mai ales în ipocrizie) şi deteriorează atât traiul zilnic cât şi reputaţia românilor.

“Lasă că merge şi aşa!” presupune să lăsăm o lucrare sau o activitate neterminată care, mai devreme sau mai târziu, va avea consecinţe deloc favorabile asupra semenilor noştri.

O lucrare neterminată este echivalentă cu o lucrare de “mântuială” ( superficială, grăbită, proastă conform dex ).

Aşa s-a întâmplat şi în cazul tragediei din clubul Colectiv, dar acest caz nu este un caz izolat; în ţara asta sunt sute sau chiar mii de exemple de activităţi făcute după principiul “lasă că merge şi aşa” şi care nu au fost dezvăluite încă publicului larg.

Asta pentru că, cei care sunt în măsură să ofere protecţie şi siguranţă consumatorilor de diverse servicii, nu îşi fac treaba cu seriozitate, şi care, contra unor beneficii personale ( şpăgi, comisioane, bacşiş sau oricum s-ar numi ele) “închid ochii” la o serie de nereguli care pot pune viaţa unor zeci sau sute de persoane în pericol.

Acest obicei s-a împământenit aşa de mult la noi în ţară şi în toate domeniile, încât aproape că nu mai există “nici un stres” pentru ce ar putea să se întâmple, deoarece aşa procedează “toată lumea”.

Care lume? Desigur, lumea bolnavă!

Cu siguranţă, dacă eşti un om de bine nu vei mai dori să faci parte din această lume bolnavă cronic, care mai are puţin şi sucombă.

Iată unde s-a ajuns cu ipocrizia şi cu acceptarea noastră tacită!

Toţi am contribuit, într-o măsură mai mică sau mai mare, la generarea unor astfel de stări de lucruri! Am “întreţinut” agonia şi am lăsat ca lucrurile să se precipite.

Faptul că fiecare, să presupunem, am făcut un mic compromis, dând “şpagă” unui funcţionar sau oricărei persoane aflată într-o anumită poziţie de “autoritate”, am creat un precedent, transformând persoana respectivă într-o persoană indezirabilă, greu de suportat ulterior.

Chiar şi la locurile noastre de muncă sau în serviciile noastre am acceptat, poate, cu prea mare nonşalanţă, să ascultăm de “ordinele”unor şefi de proastă factură care nu şi-au asumat în nici un caz deciziile greşite, lăsându-ne cumva complici la un potenţial pericol.

Sunt prea puţini oameni integri în societatea de azi pentru că întotdeauna la mulţi primează interesele personale în faţa principiilor şi eticii morale.

Mi-a plăcut mult ceea ce a spus Corneliu Coposu: Negociem orice, dar nu negociem principii!

Un principiu de bun simţ este să nu faci rău aproapelui tău! Prin tot ceea ce faci, să faci în aşa fel încât să aduci cât mai multă plusvaloare în munca ta pentru binele tuturor celor care “se servesc” de roadele muncii tale.

Noi muncim pentru oameni care au nevoie de rezultatele muncii noastre. Prin felul cum efectuăm o activitate, noi reflectăm valoarea şi integritatea noastră. Sau poate inversul acestora.

De aceea oamenii se cunosc după roadele muncii lor cât şi după deciziile (ne) inspirate pe care le iau în legătura cu munca lor.

Societatea noastră este bolnavă pentru că este o societate de oameni fără principii. Dacă eşti un om cu principii, nu prestezi o activitate “de mântuială” şi nu pui în pericol prin munca ta viaţa altor oameni, iubitori de viaţă ca şi tine.

Dacă iubeşti viaţa, va trebui să îţi iubeşti şi profesia pe care ţi-ai ales-o şi, nu în ultimul rând, trebuie să iubeşti oamenii!

Astfel că, de acum încolo, când vei mai auzi în jurul tău expresia “lasă că merge şi aşa”, ar fi frumos şi corect să iei atitudine şi să te gândeşti de două ori dacă accepţi să te implici într-o muncă sau o lucrare care poate aduce un deserviciu altora.

Aşa ar trebui să facem noi toţi pentru a elimina definitiv din vocabularul nostru obişnuit expresia ” lasă că merge şi aşa”.

Singura soluţie pentru vindecarea acestei lumi este chiar “însănătoşirea noastră”, a fiecăruia în parte. Să ne vindecăm de indiferenţă, ură şi ipocrizie.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *