Modificari ale alimentatiei noastre si consecintele acestora

Modificari ale alimentatiei noastre si consecintele acestora

Mai 30
Apreciaza postarea si da mai departe...

Cum s-a ajuns aici?

S-a ajuns aici intrucat Lumea a adoptat o alimentatie “industriala” care scapa tot mai mult de sub control.

Cum sa mai gasim alimente hranitoare cu adevarat?

Se stie prea bine ca in prezent se poate produce orice in orice anotimp, chiar se practica cultivarea legumelor “fara sol” , doar prin plantarea semintelor in cuve care contin produse ( chimice, desigur) care le permit sa creasca!

Se obtin astfel, tot mai multe alimente artificiale!

Exista o mare diferenta intre un aliment natural, in sensul ca ne este dat ca atare de Natura si un produs de sinteza. Acesta din urma poate contine aceleasi substante (vitamine, oligoelemente) ca si alimentele naturale-si adeseori in aceleasi proportii -dar ii lipseste esentialul: VIATA!

A manca este un act de uniune cu Natura.

Dar mai trebuie s-o si respectam.

Pentru multi, mancatul a devenit o pierdere de timp.  Am inceput sa cautam mancare gata preparata sau care se poate pregati in cateva secunde si pe care sa o putem inghiti in cateva minute.

Este regatul mancarurilor congelate, al microundelor, al mancarii fast-food unde nici macar nu exista tacamuri.

Cat despre dezastrele ecologice de pe planeta noastra, sa nu mai vorbim!

Iar cand deschidem televizorul nu vedem decat drame ecologice si catastrofe fel de fel.

“Suntem ceea ce mancam”!

Si cand se instaleaza carentele, acestea nu sunt resimtite imediat.

Corpul prin propriul mecanism de aparare, incearca sa se adapteze si sa le compenseze.

Dar nu mereu poate face acest lucru.

Atunci apar tulburarile grave de sanatate.

Tocmai in aceasta consta dificultatea de a-i face pe cei care au avut intotdeauna anumite obiceiuri nesanatoase de viata sa admita faptul ca trebuie sa si le schimbe… si asta, pentru binele lor.

Pentru ca reprezinta un obstacol nu doar obiceiurile, ci mai ales, educatia.

Punerea in discutie a obiceiurilor alimentare inseamna punerea in discutie a educatiei primite de la parinti.

Chiar si analiza comportamentelor noastre cere o foarte mare obiectivitate.

Abordarea problemei alimentatiei impune o mare motivatie si perseverenta.

Motivatie, pentru ca a manca este pentru multi, o placere, chiar o compensatie a dificultatilor de zi cu zi.

Perseverenta, pentru ca trebuie acceptat ca eforturile de astazi nu dau rezultate decat mai tarziu.

Un corp bine intretinut se simte mai bine.

Care sunt greselile din alimentatia noastra?

Greselile cele mai importante privesc atat cantitatea cat si calitatea.

Plantele si animalele de pe planeta noastra ne ofera o mare varietate de alimente.

Intrebarea este cum sa alegem produsele care sunt intradevar importante pentru organismul nostru.

Ne comportam adesea ca si cand stomacul nostru ar fi un sac capabil sa accepte orice aruncam in el; in realitate acel sac se imbolnaveste si devine slab.

Pentru a evita toate problemele de sanatate, ar trebui sa analizam cu atentie greselile pe care le facem atunci cand pregatim masa.

Hipocrate spunea ca mancarea trebuie sa fie un medicament. Dar pentru asta trebuie sa ne schimbam obiceiurile alimentare si sa incepem sa observam anumite principii.

Majoritatea nu ne planificam regimul alimentar. Cu cat mancam mai mult, cu atat mai des ne este foame.

Ne umflam de la prea multe lichide si sare; organismul devine rotund si fara forma.

In ultimii ani, s-au facut cercetari despre obiceiurile alimentare ale stramosilor.

Informatiile ne arata, pe parcursul evolutiei noastre, oamenii mancau in principal alimente simple, pe baza de plante.

Inainte de Potop, ei mancau doar alimentele produse de Pamant si beau doar apa pura. Dupa Marele Potop, copii lui Noe aveau voie sa manace carne si sa bea vin.

Acest lucru a devenit cauza unei vieti mai scurte.

Acum stiinta nutritionala contemporana studiaza in principiu caloriile obtinute de organism din alimente.

Dieticienii antici nu erau interesati doar de calorii. Ei studiau atat informatiile energetice, cat si cele biologice din alimente si incercau sa inteleaga cum influenteaza organismul nostru.

Potrivit teoriilor din Antichitate, fiecare aliment prin gust si culoare, retine informatii despre locul unde creste, despre temperatura, umiditate,etc.

Alimentele obtinute din plante au intotdeauna gust, culoare si aroma unice, spre deosebire de alimentele create de om.

Regula fundamentala a regimului alimentar al stramosilor nostri era urmatoarea:

Mananca alimente care cresc in regiunea ta si in anotimpul lor natural de coacere, pentru ca astfel iei parte la puterea si intelepciunea naturii.”

Ei au incercat sa inteleaga esenta nutritiei si foloseau mancarea ca medicament, nu ca divertisment.

Intelegerea conceptului de nutritie, atat de importanta in sustinerea vietii, a fost limitata insa de stiinta contemporana.

 

 

 

0 comments