Moduri prin care poti fi pretuit

Moduri prin care poti fi pretuit

Mar 08
Apreciaza postarea si da mai departe...

Recent am ieşit dintr-o relaţie contractuală într-un stil nu prea cordial şi tocmai de aceea m-am gândit că ar fi bine să ne reamintim că, în contactele umane, comunicarea, respectul şi înţelegerea punctului de vedere al părţii adverse sunt FOARTE IMPORTANTE.

Iniţial am vrut să intitulez acest articol “Moduri de a iubi pe ceilalţi” însă m-am gândit că acestui cuvânt “iubire”, în timpurile noastre, i s-a restrâns atât de mult din semnificaţie, ajungând să fie folosit în sensul cel mai strict posibil, de obicei între un bărbat şi o femeie, aflaţi într-o relaţie de cuplu şi nicidecum într-un sens mai general, între toate fiinţele umane aşa cum este firesc.

Este foarte greu să înţelegi ce se întâmplă de fapt cu cel de lângă tine ( partener de afacere, prieten(ă), angajator, iubit(ă), alţii) dacă acesta nu comunică, schimbându-şi brusc comportamentul, într-un sens cameleonic, făcând trecerea bruscă de la bucurie la posomorâre, de la mulţumire la nemulţumire, de la vorbire calmă la ceartă, de la cordialitate la ofense, de la bună purtare la resentimente şamd.

Neştiind ce se întânplă, nu poţi rămâne decât şocat şi stupefiat de această deviere bruscă a comportamentului şi a convingerilor celuilalt.

Rămâi FĂRĂ CUVINTE întrucât nu ţi s-a explicat ce l-a deranjat şi ce l-a determinat pe acesta să aibă astfel de reacţii în acest mod.

Pentru că nu ai cum să rezolvi această stare enigmatică a celuilalt, începi să iei lucrurile personal, simţindu-te într-un fel vinovat de cele întâmplate.

Iar dacă starea de lucruri se menţine, atunci ţi se pare corectă decizia de a pleca din relaţia respectivă, de orice natură ar fi aceasta, pentru a limpezi lucrurile, crezând că poate tu eşti “motivul” pentru care celălalt nu se poate simţi în largul său.

Este o atitudine de bun simţ ca să pleci la timpul potrivit atunci când comunicarea lasă de dorit sau practic nu există.

Oamenii se înţeleg între ei doar dacă comunică şi îşi spun unii altora supărările. Dacă le ţin în ei, cu siguranţă nu vor rezolva nimic şi mai mult îşi vor complica existenţa.

Astfel că, într-o relaţie, de orice natură ar fi aceasta, dacă nu te simţi OK nu ai de ce să mai rămăi în aceea relaţie.

Dacă nu te simţi preţuit, e clar că orice atitudine faţă de tine e o dovadă de neiubire.

Iată câteva din modurile prin care poţi să te simţi cu adevărat preţuit:

1.A fi respectat.

Nu poate intra cineva “cu bocancii” în sufletul tău; dacă nu e prietenos poţi să îi refuzi dreptul de a mai avea o relaţie cu tine.

Din politeţe, îi lăsăm pe unii oameni să treacă în faţă, cu simplitate, ca semn că le acceptăm existenţa. Dar de aici şi până a le suporta impoliteţea este cu totul altceva.

În faţa ta se află cineva care există independent de tine, astfel încât, nu poţi să îl reduci la persoana ta şi de aceea accepţi să îi faci loc.

2. A fi deschis spre comunicare şi bună înţelegere.

A fi deschis înseamnă a-i lasă spaţiu celulilalt să se manifeste şi a nu i se impune cu forţa cum să gândească, acţioneze sau să se comporte.

Spune-ţi părerea cu blândeţe, fă-l să înţeleagă punctul tău de vedere, dar nu îl obstrucţiona să vadă totul doar prin prisma modului tău de gândire.

Nu închide discuţia şi ajută-l pe celălalt să se simtă confortabil atunci când îşi exprima părerea sa.

Alege să îţi deschizi inima şi să o ţii deschisă indiferent de orice s-ar putea întâmpla, ştiind că poţi servi prin a preţui şi a iubi.

3. A fi acceptat.

Acceptă că poţi greşi si ţi se poate greşi.

Acceptă că suntem cu toţii supuşi greşelii. Poţi să înţelegi acest lucru şi să ierţi dacă celalalt şi-a recunoscut greşeala dar nu mai persistă în greşeală.

Dacă tu greşesti, recunoaşte acest lucru, apoi cere celuilalt să îţi răspundă cum ar vedea el îmbunătăţirea relaţiei, astfel încât să nu mai apară diferende între voi.

4. A fi privit.

Priveşte în ochii persoanei cu care vorbeşti.

Când priveşti sau eşti privit direct în ochi, e o dovadă că prin această privire îi spui celui de lângă tine cât este de important pentru tine.

Priveşte dincolo de aparenţe, dincolo de ceea ce vezi, dincolo de calităţi şi defecte, încercând să ajungi la inima sa.

5. A fi ascultat.

A asculta în linişte ceea ce are celălalt să îţi comunice, ceea ce are mai profund în el, este încă o dovadă de adâncă preţuire.

A asculta cuvintele sale, chiar dacă sunt stângace, înseamnă să îl preţuieşti ca expresie a ceea ce este, a ceea el caută.

Înseamnă să fi cu adevărat acolo pentru celălalt, chiar dacă nu eşti în măsură să îi răspunzi.

Dar, înainte de toate, trebuie să asculţi ceea ce tu ai mai profund în tine, depăşindu-ţi temerile si de a-ţi pune ordine în gânduri şi cuvinte.

6. A fi înţeles.

În spatele cuvintelor stângace trebuie să înţelegi ceea ce cu adevărat îl atinge sau îl răneşte pe celălalt şi să îi spui, din nou, cu cuvintele tale, ceea ce ai înţeles ca o confirmare la ceea ce a spus.

Trebuie să ne mărim spaţiul înţelegerii, ajutându-l pe celălalt să îşi învingă temerile  sale, dându-i voie să se exprime cum îi face bine.

7. A fi de încredere.

A avea încredere înseamnă că recunoşti că celălalt poate fi ca tine, îl ridici la nivelul tău şi faci din el un egal, un partener, o prelungire a ochilor, mâinilor şi picioarelor tale.

Asta înseamnă că nu îl subestimezi, nu îţi arogi superioritate şi îl laşi pe celălalt să te ajute cum poate el mai bine, spre a se ridica la nivelul încrederii acordate de tine.

8. A fi sprijinit.

Când eşti sprijinit sau susţinut, prinzi dintr-o dată aripi, iar viaţa ţi se pare mai frumoasă. Te ridici dincolo de greutăţile tale şi nu te mai împiedici de ele.

Devii mai bun şi mai plin de iubire şi consideraţie faţă de oameni.

9.A fi valorizat.

Dorinţa noastră profundă este de a şti cât valorăm noi în ochii celorlalte fiinţe şi ce loc ocupăm în inima şi în viaţa lor.

E de ajuns doar o privire pozitivă îndreptată spre noi, prin cuvinte sau gesturi delicate, ca să ştim cât de mult contăm în vieţile celorlalţi.

Avem nevoie de valorizare la fel de mult ca aerul şi apa.  Însăşi darul propriei persoane are valoare. Tocmai de aceea să nu strivim prin cuvinte grele, gesturi şi comportamente urâte ceea ce Dumnezeu a creat.

Dumnezeu ne vede pe toţi la fel de frumoşi şi strălucitori. Nimeni nu ar trebui să se înalţe mai presus de semenii săi. Cel ce se înalţă va fi smerit, iar cel ce se smereşte va fi înălţat. Un mare adevăr asupra căruia Biblia ne atrage atenţia.

Sunt multe moduri prin care poţi fi preţuit pentru ceea ce eşti. Dacă am aplica doar modurile enumerate de mine mai sus, lumea în care trăim ar fi o lume nesperat mai bună.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *