Supraalimentatia si consumerismul-“bolile” secolului 21!

Supraalimentatia si consumerismul-“bolile” secolului 21!

Oct 06
Apreciaza postarea si da mai departe...

Supraalimentatia si consumerismul-“bolile” secolului 21!

Traim in epoca lui “Mai mult si mai mult, extraordinar de mult”. Daca “orice” nu e in cantitate sau in dimensiune mare, atunci nu e bine, pentru ca atunci nu exista multumire de sine.
Aceasta asa-zisa multumire de sine provenita din “mai mult” este o multumire artificiala! Este o multumire a Egoului (Sinelui fals) nicidecum o multumire a fiintei divine care de fapt suntem.
De peste 2000 de ani tot traim in epoca lui “Mai mult” si din ce in ce parca tot “simtim” ca nu avem destul.
A acapara, a produce in exces, a face orice pentru a avea, pentru a achizitiona lucruri, pentru a domina sau a manipula prin lucruri, averi, mosteniri, etc sunt verbe (si altele similare) care caracterizeaza lumea in care traim.
Consumerismul a prins omul in mrejele sale si se pare ca l-a strans atat de bine incat acestuia ii este practic imposibil sa mai scape din stransoarea lui.
Mai mult ca niciodata excesul, exagerarea in “orice” a ajuns la apogeu.
Suntem bolnavi de “mai mult si mai mult, extraordinar de mult”.
Viata omului e dezordonata, daca el insusi nu are vointa necesara sa elimine balastul interior si exterior din ea. Daca nu practica smerenia, meditatia si cumpatarea, atunci este un om pierdut.
Sufletul nu poate fi umplut cu lucruri oricat de multe ar fi acestea. Suntem facuti sa tanjim dupa fiinta primordiala care suntem.
Vedem oameni bolnavi dpdv fizic, psihic si emotional peste tot in jurul nostru. Mai mult ca niciodata, boala care incepe cu C….., nu a facut atatea ravagii ca in timpul pe care il traim acum. Si nu este singura boala, sunt mai multe, dar aceasta e mai infricosatoare.
Si ma intreb de ce se intampla toate acestea? De ce tocmai acum, in vremuri ca acestea in care omul si-a castigat libertatea de a se cunoaste pe sine prin multitudinea de informatii care abunda in jurul sau, de a se ingriji mai mult si de alege tot ce e mai bine pentru sine?
Traim vremuri binecuvantate si totusi blestemate! E posibil sa fie si una si cealalta? Categoric nu! Pentru un om intelept si trezit spiritual, care isi urmeaza intuitia, este atent, cerceteaza, gandeste corect si cauta raspunsuri dincolo de cele 5 simturi, aceste vremuri sunt intr-adevar o binecuvantare, intrucat este un om pregatit sa mearga in directia cea buna in viata sa.
Imi amintesc cum eram si cum am devenit noi romanii! In epoca ceausista nu prea vedeai oameni deformati, obezi pe strazi. Chiar deloc.
Si nu era din cauza lipsei de mancare, ci a cumpatarii. Pe atunci, nu se faceau excese in privinta alimentatiei sau in alte privinte, pentru ca lipsea TENTATIA SURPLUSULUI.
Poate nu era atata cunoastere, insa oamenii aveau mai mult respect fata de corpul lor, mai multa cumpatare.
Corpului nici nu ii prieste surplusul, drept dovada Cel care l-a proiectat nu si l-a imaginat pe om gras sau obez, ci l-a creat in asa fel incat acesta sa nu cunoasca niciodata boala.
Corpului nici nu ii trebuie prea multa mancare ca sa acumuleze energie. Dimpotriva, atunci cand mananci mai mult, te molesesti si pierzi din energie.
EXCESELE DE ORICE FEL SUNT CAUZA DEZORDINII INTERIOARE SI EXTERIOARE. OMUL SI-A PIERDUT BUSOLA SI ISI PUNE VIATA IN PERICOL DATORITA CONSUMERISMULUI SI SUPRAALIMENTATIEI.
Oriunde te uiti, in stanga si in dreapta, parca esti chemat (imboldit) sa consumi exagerat si aiuristic din Mall-uri, Hypermarketuri, Farmacii, Banci, Loterii, Pariuri, din vanzari de diverse produse, masini, constructii inutile samd.
Se vede clar ca in tara noastra s-au construit si se dau in folosinta prioritar doar asa ceva. “Cineva” pare ca rade de noi romanii si isi bate joc de noi. Ne transmite un mesaj invizibil clar si noi tot nu vedem si continuam sa facem jocurile acestui “cineva” oricare ar fi acesta.
De multe ori m-am intrebat unde o sa ajungem, noi ca omenire, cu aceasta risipa, cu aceasta supraproductie? La ce folosesc toate aceste produse artificiale (caci majoritatea nu sunt naturale) de pe rafturi? Poate doar sa sporeasca randurile celor bolnavi de boli autoimune, psihice, etc.
Fata de alte decenii, atat barbatii cat si femeile, datorita inconstientei si exceselor repetate (alimente, bauturi, medicamente, alte chimicale) se ingrasa atat de urat, devenind atat de diformi.
Foarte multi barbati se ingrasa in zona abdomenului, aratand ca femeile insarcinate. Femeile se ingrasa dizgratios in zona soldurilor, feselor si a picioarelor, aceste zone devenind exagerat de proeminente.
Uitandu-se in oglinda, cu siguranta ca nu le place cum au devenit, dar, mai rau este faptul ca se adancesc in frustrari, nu iau nici o masura, crezand ca au pierdut lupta cu kilogramele.
Ce poate fi mai rau pentru un om decat renuntarea la lupta? Lipsa curajului este similara cu lipsa pretuirii de sine.
Am vazut de curand un interviu cu o actrita cunoscuta la noi, mai “pufoasa” de fel, care in cele din urma a constientizat ca grasimea nu o ajuta deloc, ci dimpotriva i-a creat o serie de probleme grave de sanatate.
Desi era o pofticioasa si o gurmanda, a avut ambitia sa recunoasca ca nu mai dorea sa isi infasoare organele sale in kg de grasime.
Astfel ca, ea a inceput usurel sa reduca portiile de mancare, slabind deja pana acum 15 kg. De fapt, asta trebuie sa facem cu totii: sa reducem portiile de mancare si sa nu luam exagerat medicamente.
Ce am mai observat este ca au luat amploare emisiunile culinare de tip Master Chef si ca au o mare cautare bucatarii deveniti Chef in diverse hoteluri sau restaurante.
Culmea, este vorba tot de MANCARE. Desigur, a prepara hrana pentru oameni care sa arate si frumos in farfurie a devenit pentru unii o pasiune si chiar o meserie.
Totusi, un bucatar nu este profesionist cu adevarat daca nu este si un bun nutritionist in acelasi timp si care sa tina cont principii si combinatii alimentare in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa.
Daca doar inventeaza retete “din ochi” din ingrediente alese la intamplare, fara sa se tina cont de principiile si combinatiile alimentare, acesta nu isi aduce aportul prin profesia sa la sanatatea populatiei.
Mai bine te informezi singur, decat sa te hranesti la intamplare. Boala incepe in farfurie si nu numai.
Este important tot ce reprezinta corpul nostru in ansamblu. Este vehicolul prin care putem sa ne facem viata mai frumoasa si mai relaxanta daca si el la randul sau se prezinta in starea cea mai buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *