Un moment de relaxare

Un moment de relaxare

Jan 21
Apreciaza postarea si da mai departe...

Iarna si-a intrat in drepturi si a inceput sa fie din ce in ce mai frig. Sarbatorile au trecut si s-a incheiat vacanta noastra.

Iata-ne reintorsi la job, din nou la stres, la program prelungit si la indeplinirea a cat mai multor sarcini, cat cuprinde.

Administratorul sau proprietarul locului de munca in Romania poate nu o sa va spuna niciodata, ceva de genul ¬†: “Ai muncit destul in astea 8 ore! Gata cu munca! Programul de munca s-a terminat! Du-te degraba acasa! Am nevoie maine ca sa fii fresh!”

Nuuuuuuuuuu! Nici pomeneala! N-ai sa auzi asa ceva! Din cate aud si din cate am experimentat chiar eu, sefii romani au avut mereu probleme in ceea ce priveste managementul timpului si directionarea eficienta pe sarcini si obiective a acestuia in cadrului programului normal de munca de 8 ore.

De asemenea, acestia nu prea tin cont de talentele si abilitatile salariatilor, de multe ori lucreaza cu cine se nimereste in cadrul diverselor posturi si de aici intervine anomalia care e valabila nu numai la nivel micro, ci si la nivel macro.

La 28 ani de la revolutie, tot vedem, in toate sectoarele ca romanii muncesc mult dar nu realizeaza nimic special in urma muncii lor. Si nu pentru ca salariatii romani nu muncesc ( ba muncesc si inca mult), dar nu sunt coordonati cum trebuie, intrucat lipsesc adevaratii lideri, buni din punct de vedere profesional si buni in ceea ce priveste psihologia umana.

Patronul roman a ramas, intr-o mare masura tot cu mentalitatea comunista: salariatii sa munceasca mult pe bani cat mai putini, daca s-ar putea non stop, ca sa ii sporeasca acestuia afacerea.

Numai ca, surpriza, afacerea nu ii creste, salariatii sunt din ce in ce mai nemultumiti, in firma lui e un dute-vino, ca si cand firma sa ar fi o gara, in timp ce se minte pe el insusi ca nu ii pasa si ca acest lucru nu il afecteaza; este din ce in ce mai nervos si putin respectuos cu personalul ramas si nu trage nici un fel de invatatura din ce se intampla.

Acolo unde nu exista profesionalism, respect si apreciere nu are cum sa mearga bine o afacere; sau, poate sa mearga, dar nu pentru foarte mult timp.

Munca multa nu inseamna ca este neaparat o munca utila. Poti sa muncesti mult si sa gresesti. Cel mai bun randament al tuturor oamenilor este dimineata, in toate sectoarele de activitate.

In tarile civilizate deja s-au introdus 6 ore de lucru si se prevede ca ziua de vineri sa fie libera. Angajatorii isi protejeaza salariatii intrucat sunt constienti ca daca acestia se vor simti bine si afacerea lor va fi bine, cu caracter de continuitate.

Au inteles fiziologia umana si comportamentul uman. Numai la noi e totul anapoda. Singurii care pot sa schimbe aceste stari de lucruri  sunt cei care lucreaza.

Omul se aseamana cu o baterie, care la un moment dat se descarca si are nevoie sa fie din nou incarcata.

Si un lucru fizic precum telefonul mobil se uzeaza in timp si trebuie sa fie incarcat, Dar omul? Omul nu este un lucru, o masina, de care sa tragi cum vrei.

De unde credeti ca se trag depresia, diabetul sau asa zisele boli sau suferinte moderne? DE LA STRES.

Dragii mei, nu mai lasati pe altii sa traga si sa dispuna de voi cum vor. Indiferent ca sunteti la job, in familie, la rude sau prieteni, nu le permiteti sa faca din voi ce vor!

Aveti dreptul sa va bucurati in viata aceasta! La ce bun tot stresul vostru, sau banii, sau bunuri materiale, daca va enervati sau va extenuati fizic peste masura?

La capitolul pace interioara cum stati?

Incercati sa respectati intocmai legea lui 8: 8 ore de munca, 8 ore de odihna activa si 8 ore de somn.

Nu mai renuntati la momentele zilnice de relaxare. Nu le inlocuiti cu munca, sau altceva care va suprasolicita mintea, inima sau corpul fizic.

Am scris acest articol gandindu-ma la persoana pe care am intalnit-o astazi in parc.

Am mers azi, duminica, ca sa ma plimb prin parcul Alex.Ioan Cuza si am luat cu mine 2 pungi de seminte si cereale pentru pasari, lebede si ratuste.

La intrarea in parc, am vazut un domn mai in varsta, sa fi avut vreo 65 de ani, care avea intr-o plasa vreo 4 paini. Arunca de zor paine in lac la pasarele.

M-am apropiat de el si i-am spus ca nu este indicat sa hraneasca pasarile cu paine, ci cu seminte, grau si cereale. Mi-a spus ca nu s-a gandit la asta, a cumparat paine pentru ca este mai ieftin.

I-am spus ca mai ieftin nu inseamna ca e mai bine. Cu 2.5 lei, putea cumpara grau din piata si le-ar fi hranit corect. In fine, din vorba in vorba, am aflat ca statea in cartierul Titan de mult timp si cunostea foarte bine istoria locului.

Mi-a spus ca vine in parc in fiecare duminica ca sa priveasca pescarusii, ratele si lebedele pentru ca il relaxeaza foarte mult.

Mi-a marturisit ca de profesie este instalator pe un santier, ca munceste foarte mult, este foarte stresat in slujba sa si a descoperit ca privitul lacului si al pasarilor de pe lac e unicul mod prin care poate sa uite de slujba si de tot ce mai are el pe suflet.

Se putea observa usor ca este un om muncit, ca avea mainile si fata brazdate de cute adanci si mirosea putin a alcool. Sunt oameni care beau ca sa isi inece amarul. Este un mod gresit, dar pana nu constientizeaza ca sunt si alte metode de alinare a unor suferinte, probabil vor continua sa mizeze pe aceasta veche modalitate.

Insa, mi-a placut cum isi petrece MOMENTUL SAU DE RELAXARE. Il deconecta foarte mult “harjoneala”ratustelor si a pescarusilor, acestia din urma impingandu-le cu ciocul pe ratuste.

Am spus OAU! Chiar e un bun motiv de relaxare. Si eu am sa profit in fiecare duminica de un astfel de moment. Sper sa fie o sugestie buna si pentru voi.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *