Vindecarea inimilor.Pace si prietenie de ziua nationala.

Vindecarea inimilor.Pace si prietenie de ziua nationala.

Nov 26
Apreciaza postarea si da mai departe...

Au trecut 100 de ani de la Marea Unire care a avut loc la 01 Decembrie 1918. Eu şi tu, noi toţi suntem binecuvântaţi să luăm parte la o astfel de sărbătoare de importanţă majoră pentru ţara noastră şi neamul românesc.

Cu siguranţă, stră-străbunicii noştri, care s-au aflat în miezul evenimentelor de atunci, ar fi trăit evenimentul Unirea Centenar la o şi mai mare intensitate decât noi cei de astăzi, care ştim cum s-au întâmplat lucrurile doar din povestirile bunicilor sau părinţilor noştri, ori din cartea de istorie.

Aşadar, ne revine nouă, cetăţenilor din România lui 2018, plăcuta misiune de a cinsti memoria înaintaşilor noştri, care uniţi în voinţă, cuget şi simţire au făcut posibilă înfăptuirea UNIRII la Alba Iulia, la 01 Decembrie 1918.

Pentru sărbătoarea Centenarului Unirii, s-au făcut tot felul de emisiuni TV, reportaje, filme documentare, s-au organizat expoziţii de fotografie cu imagini surprinse la momentul înfăptuirii Unirii, au avut loc tot felul de manifestări culturale care să ne reamintească de marele eveniment, toate acestea fiind menite să ne deschidă conştiinţa adormită şi să reaprindă în noi flacăra iubirii de neam şi de ţară, cât şi iubirea de aceste meleaguri frumoase pe care strămoşii noştri ni le-au lăsat spre păstrare, ca apoi la rândul nostru să le lăsăm urmaşilor noştri aşa cum le-am primit.

Eu nu vreau să mă refer la importanţa evenimentului în sine (l-au făcut alţii mai bine decât mine înaintea mea, această importanţă fiind evidentă), ci la sentimentele şi emoţiile pe care conaţionalii noştri le-au adunat ( pozitive şi negative) de la acel eveniment până în momentul prezent.

După cum ne-au comunicat istoricii, sau după cum am aflat de la bunicii noştri, cea mai bună perioadă de trai pentru locuitorii ţării noastre a fost perioada dintre cele două războaie mondiale, când Romania a cunoscut într-adevăr o înflorire economică, socială, culturală, chiar politică, întrucât am avut la cârma acestei ţări oameni de stat redutabili, buni legiutori, buni negociatori pentru ţară şi buni patrioţi.

După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, ştim cu toţii ce a urmat, a venit comunismul şi apoi anarhia, iar fiecare în parte, au frânt inimile şi au furat bucuria la mulţi dintre noi.

Unii au fost afectaţi mai mult, alţii mai puţin, ideea e că după revoluţia din 1989 şi deschiderea graniţelor ţării mulţi au plecat din ţară, trişti şi împovăraţi, unii chiar cu ură şi dezgust, lăsând aici toată agoniseala lor de-o viaţă, părinţii, bunicii, prietenii din copilărie, sufletul lor, dorurile lor, pentru a încerca un trai mai bun în ţările aşa zis civilizate.

Unii au plecat de bunăvoie, alţii constrânşi de împrejurări; unii s-au întors, dar majoritatea, lungi perioade de timp sau deloc nu au mai revenit în ţară, însă acolo unde sunt, undeva în colţişorul inimii lor există o adâncă suferinţă pe care o vor purta cu ei toată viaţa.

Această suferinţă este DORUL PUTERNIC DE ŢARĂ, DORUL DE RĂDĂCINI, DE MELEAGURILE UNDE AI COPILĂRIT, DORUL DE PĂRINŢII ŞI RUDELE INGROPATE AICI ÎN SEVA ACESTUI PĂMÂNT, DORUL DE A-ŢI FI DOR SĂ STAI PE MALUL UNUI RÂU UNDE TE-AI SCĂLDAT PRIMA DATĂ, DORUL DE STA PRIPONIT PE COAMA UNUI MUNTE DRAG SAU DEALUL COPILĂRIEI TALE, DORUL DE PRIMA IUBIRE NEÎMPĂRTĂŞITĂ, DORURI, DORURI, DORURI.

Doar în limba română există cuvântul DOR. Când ai un DOR, o parte din sufletul tău rămâne mereu acolo, în ţinuturile tale dragi şi, în ciuda falselor aparenţe şi a traiului îndestulat intr-o ţară aşa zis civilizată, nu îţi vei mai putea reîntregi vreodată sufletul decât dacă faci PACE CU TINE , cu OAMENII SI LOCURILE DE CARE TE-AI DESPĂRŢIT ÎNTR-UN MOD ATÂT DE DUREROS.

Fie că eşti român, evreu, sas, şvab, ungur, secui, turc, tătar, ori de altă etnie şi dacă eşti un om integru şi onest, vei recunoaşte că aceste DORURI te vor urmări şi te vor marca toată viaţa, pentru că înainte de legătura puternică pe care o ai cu mama şi tatăl tău prin faptul că ţi-au dat naştere, există legătura ta cu Pământul din care ai provenit.

Dumnezeu l-a făcut pe om din ţărâna Pământului (din lut) şi i-a suflat suflare de viaţă în nări, iar omul a devenit un suflet viu (vezi Biblia, Geneza 2:7)

Când moare un om, devine înapoi lut. Aceasta înseamnă că prima ta legătură în viaţă este cea cu PĂMÂNTUL din care faci parte şi unde te-ai născut. Nimic nu este întâmplător.

Nu poţi să renegi acest lucru, decât cu preţul îmbolnăvirii tale sufleteşti. De asemenea, nu poţi să-ţi renegi neamul si ţara, oamenii cu care tu ai copilărit şi locurile unde ai crescut, natura care ţi-a fost aproape. Idem, le poţi renega, doar cu preţul îmbolnăvirii sufletului şi trupului tău.

Repet, NIMENI, oriunde s-ar afla, să nu îşi renege rădăcinile, pământul, neamul, ţara din care face parte! Se va renega pe sine şi isi va renega sufletul! Ce va trai dincolo, numai el o să ştie!

Dacă istoria din timpurile îndepărtate s-a petrecut într-un anumit fel (războaie, cotropiri, cedări injuste de teritorii, dictaturi, trădări şi manipulări politice, etc) nu este nici vina mea, nici vina ta. Noi, generaţiile de acum, care avem 40, 50, 60, 70 de ani, avem alt fel de vină şi anume pentru ce dăm voie să se întâmple rău acum în anarhie!

Pentru ce s-a întâmplat rău în trecut, avem 2 soluţii: fie acceptăm ce s-a întâmplat, fie prin voinţă naţională reparăm ce se mai poate repara.

Supărarea pe nişte lucruri, oameni sau evenimente care s-au întâmplat înainte de a ne naşte noi, pentru un om normal la cap şi, în sens figurat “cu toate ţiglele pe casă”, nu are nici un sens.

Sunt atâţia oameni care rămân ancoraţi în trecut şi nutresc un fel de “ură imaginară”, pe un lider politic de demult sau pe mai mulţi, chiar pe un popor întreg, pe un neam sau pe o etnie întreagă pentru ceva ce nu au trăit ei înşişi, doar pentru că această ură le-a fost inoculată încă din fragedă copilărie de părinţii, bunicii, învăţătorii lor sau alte persoane din anturaj.

De exemplu, nu pot să urăsc tot poporul rus sau pe ruşi şi pe ucraineni, în general, că ne-au luat Basarabia şi o parte din Bucovina şi pentru că ne-au despărţit de fraţii şi surorile noastre de dincolo de Prut.

De ce să urâm şi să învinuim un popor întreg pentru nesăbuinţa unor lideri politici lacomi şi plini de răutate?

Astfel de lucruri abominabile nu sunt făcute de oamenii obisnuiţi, care trăiesc cinstit şi corect şi îşi văd de viaţa şi familia lor, acolo unde i-a pus Dumnezeu.

Astfel de lucruri sunt făcute cu ajutorul oamenilor trădători din interior, care în vremuri de anarhie se înmulţesc datorită egoismului în sens negativ şi laşităţii în care îşi duc viaţa.

Omul este intotdeauna situat la mijloc, intre BINE si RAU. Depinde ce alege: dacă alege binele, va fi protejat şi sprijinit de Dumnezeu; dacă alege răul va plăti pentru răul făcut în mod deliberat, întrucât faptele sale  cer să fie judecate conform legilor divine, care sunt legi ale ordinii universale, impuse de Divinitate.

Ura aceasta pe care o nutrim pentru anumite etnii este o ură ancestrală. Noi, generaţiile de acum, prin conştientizarea non sensului ei, trebuie sa punem capăt acestei uri, vrajbei dintre oamenii de diferite etnii sau dintre culte religioase.

Să presupunem că locuim într-un sat multicultural, avem o casă cu o curte drăguţă şi avem în dreapta casei noastre vecini de etnie maghiară, să spunem pe dnul Istvan si dna Enico. În stânga, o familie de svabi sau saşi, să zicem dnul Johann cu dna Gertrude, iar în faţă o familie de romi cumsecade să zicem, dna Gazela şi dnul Păunel.

Dacă eşti un om înţelept, trebuie să adori diferenţele culturale. Ele constituie “sarea şi piperul” unei naţiuni. Cele mai frumoase amintiri le au cei care au copilărit cu alţi copii de alte culturi sau etnii.

Fiecare etnie vine cu o anumită influenţă culturală benefică, cu obiceiuri culturale, culinare, etc. E ceva fantastic, nu?

Faptul că vorbesc limbi diferite, pe lângă limba română, aceasta nu este un impediment. Noi românii generic vorbind, de fapt cetăţenii acestor meleaguri, avem genialitatea noastră, putem învăţa uşor orice limbă străină, suntem sociabili şi ne putem face prieteni cu uşurinţă. Suntem ospitalieri şi ne deschidem inimile cu drag si cămara cu bucate oricui doreşte să ne treacă pragul cu bucurie.

Uitaţi-vă cât de bine se descurcă conaţionalii noştri “în afară”, ce repede învaţă limba respectivă, ce bine se integrează şi apoi excelează! SUNTEM UN POPOR GENIAL, FARA FALSĂ MODESTIE! Pe lângă abilităţile şi talentele native, mai avem 2 ingrediente foarte importante: AVEM CREDINŢĂ ŞI CREATIVITATE!

Toţi străinii, care au venit în această ţară, au menţionat pe primul loc, ca resursă de preţ a acestei ţări OAMENII şi după aceea, frumuseţea locurilor, a ţării în general.

Să revenim la vecinii noştri dragi:

Dna Enico este o femeie foarte curată, gospodină şi face cel mai bun gulaş pe care l-am gustat vreodată. Domnul Istvan (imi place numele acesta) pregăteşte pentru noi un vin bun TOKAY adus special din Ungaria. E o plăcere să iţi petreci timpul liber la masă cu această familie deosebită.

Discutăm ce mai pregătesc ei prin gospodărie pentru toamnă-iarnă. Învăţăm unii de la alţii.

Altă dată, dna Enico şi Dnul Istvan vin ei la noi şi mâncăm sarmale cu mămăliguţă, alte mâncăruri şi bem vin de Cotnari ( sau altă marcă românească).

Cu altă ocazie, mai mergem şi pe la familia de şvabi sau saşi, iar dna Gertrude ne serveşte cu linzer şi ştrudel cu mere sau cu brânză (mie îmi plac foarte mult aceste produse de patiserie). Dnul Johann ne arată cum şi-a construit un întreg mecanism de făcut energie electrică cu ajutorul unei mori de vânt la el în gospodărie. Este practic şi precis în tot ceea ce face, ca un ceas elveţian.

Altă dată, pentru că ne avem bine şi cu familia romă, dna Gazela, care este o florăreasă pricepută ne dă flori proaspete de la ea din curte, iar când ne-am serbat ziua onomastică domnul Păunel a venit şi ne-a cântat din acordeon, căci este cel mai bun lăutar din sat.

Dacă am fi avut vecini turci sau tătari, ne-ar fi invitat probabil să servim un burek şi să bem cafea la nisip.

Nu-i aşa că este minunat? Ce frumos e atunci când este pace, bucurie, armonie printre vecinii de toate naţionalităţile şi de toate etniile.

Totul e să vrem să ne purtăm frumos, politicos şi să fim plini de respect pentru ce aduce în viaţa noastră nou aceste diferenţe culturale, gastronomice, etc.

Avem 5 degete la o mână şi toate sunt diferite. Dacă vrem să apucăm ceva, nu ne putem folosi doar de un deget, ci de toată mâna. În sens figurativ, aşa este şi cu etniile. Nu putem să ne arogăm superioritatea şi să spunem că noi secuii sau noi saşii, sau noi ungurii, suntem mai buni decât voi românii.

Dumnezeu este în toţi. Dacă mergi pe stradă, nu poţi să spui, tu eşti român, pe tine te iubeşte Dumnezeu, iar pe ceilalţi nu îi iubeşte. Suntem toţi copiii Lui şi ne-a trimis aici să ne trăim viaţa laolaltă pe aceste meleaguri frumoase în pace şi armonie.

Suntem TEMPORARI pe această planetă, iar Dumnezeu ne-a încredinţat acest teritoriu numit Romania cu toate regiunile sale, pentru a-l înfrumuseţa, a-l cultiva, pentru a ne bucura fiecare în parte de ACEST DAR DE LA DUMNEZEU.

Suntem doar niste ADMINISTRATORI TEMPORARI ai acestor locuri şi nimeni nu poate face ce vrea după bunul plac.Nimeni când moare nu ia nimic cu el. Pleacă aşa cum a venit pe lume. GOL GOLUŢ.

Noi, generaţiile care acum avem 40, 50, 60, 70 ani, e timpul să conştientizăm că toată ura aceasta nu e a noastră şi nu e justificată. Am preluat-o prin subconştientul colectiv de la stră-stră-stră-stră-stră-moşii noştri şi numai prin conştientizare putem să o eliminăm din subconştientul nostru.

Prin faptul că iertăm ce s-a întâmplat în trecut şi nu ne mai agăţăm de el, îi absolvim şi îi vindecăm şi pe strămoşii noştri de o grea povară pe care au purtat-o pe umeri inutil. Noi, acum, avem puterea să ne izbăvim atât pe noi, cât şi pe ei.

Aşadar, oameni buni, de diferite etnii şi naţionalităţi, bucuraţi-vă din tot sufletul, unii cu alţii, de această sărbătoare, de această libertate şi puneţi bazele unei prietenii veşnice pe acest PĂMÂNT SPECIAL DĂRUIT DE DUMNEZEU ŞI CARE SE CHEAMĂ ROMÂNIA.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *