Ai auzit de gandirea critica? Daca nu, e important sa incepi sa gandesti critic!

Ai auzit de gandirea critica? Daca nu, e important sa incepi sa gandesti critic!

May 25
Apreciaza postarea si da mai departe...

Mai mult ca niciodată, în această societate de consum, noi trebuie SĂ GÂNDIM CRITIC.

Informaţii vin de peste tot: din reclame, din mass-media, de pe reţelele de socializare, din diverse canale ( yahoo, google, youtube, instagram, twitter, etc), din zvonuri, din politică, din administraţia de stat, alte informaţii.

Suntem supuşi continuu unui bombardament informaţional, care ne derutează şi ne îmbolnăveşte de nervi, la propriu sau la figurat.

Informaţiile care ne parvin se “bat cap în cap”, de multe ori sunt dezinformări şi suntem manipulaţi în mod voit, ca să credem întocmai “ce ni se livrează”.

Se spune că “un om informat este un om puternic”, însă, în această societate bolnavă, pandemică la propriu, dacă nu ştii să fii un bun observator, cu atenţie conştientă la tot ce se întâmplă şi cu mintea liniştită ca să distingi adevărul de minciună, rişti să devii schizofrenic, depresiv ori de-a dreptul înspăimântat, nicidecum un om sănătos şi puternic.

Pentru că nu am gândit critic, uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu ţara noastră timp de 30 de ani sub ochii noştri, ce s-a întâmplat în politica românească, în justiţie, în presă, în domeniul sanitar, în învăţământ, în domeniul economic şamd.

Nu mai e cazul acum să găsim vinovaţi, e prea târziu şi nu ne ajută cu nimic dacă facem asta.

Am îngurgitat tot ce ni s-a livrat de către politicieni, am votat timp de 30 de ani acelaşi sistem corupt cu aceiaşi oameni peregrinându-se mereu în principalele instituţii ale statului, ne-am demoralizat, ne-am resemnat şi ne-am spus nouă înşine că nimic nu se mai poate schimba şi ne-am pus singuri eticheta “demni de milă” pentru că altă perspectivă nu mai avem.

Am crezut că aceiaşi oameni, acelaşi sistem căpuşat şi rotit pe ici pe colo, vor aduce, cu fiecare alegere nouă, o schimbare benefică şi rezultate diferite, în timp ce noi ne-am divizat în tabere diferite, pro şi contra unor oameni din acelaşi sistem.

De fapt, am aplicat legea nebuniei, când regresul este numit progres, când potrivit definiţiei nebuniei date de Einstein, am practicat aceleaşi lucruri, am ales aceiaşi oameni, aşteptând să avem rezultate diferite.

La ora actuală este un adevărat dezastru în toate domeniile de activitate şi, dacă mai punem la socoteală şi acest aşa zis virus apărut de nicăieri, parcă trăim într-un imens spital de nebuni.

Ştirile negative, pentru cine persistă să le asculte, sunt adevărate bombe toxice pentru trup, minte şi suflet.

Dacă iei de bun tot ce ţi se livrează şi doar ştirile negative, dacă nu pui nimic la îndoială din tot ce ţi se spune şi nu îţi pui în funcţiune discernământul din dotare, ajungi un individ uşor de manipulat şi care se conformează uşor, din cauza laşităţii şi a lipsei de principii şi valori sănătoase în viaţă.

Aşa procedează habotnicii sau fundamentaliştii, care dacă îi întrebi de ce cred în ceea ce cred, sau, de ce fac ceea ce fac, nu pot să îţi furnizeze un răspuns concret şi coerent, ci îţi spun ceva de genul: păi, aşa fac toţi oamenii şi că aşa s-a anunţat în presă şi la tv!

Aceşti oameni, ajung să îşi însuşească credinţe, care de fapt, nu sunt ale lor, ajung să trăiască în iluzie, ca nişte zombii, fără scop şi sens, sau mai bine zis, “luptă” pentru o cauză care nu este a lor.

De multe ori, la mijloc sunt interese meschine, iar ei se trezesc că susţin nişte neadevăruri, îmbrăcate în poleială de adevăr.

Pe Pământ, există 2 realităţi: realitatea individuală şi realitatea colectivă.

Realitatea individuală îţi aparţine numai ţie, pe când realitatea colectivă este formată din acele sisteme de credinţe care sunt împărtăşite de mai mulţi oameni. Adesea, realităţile colective au tendinţa de a avea mai multă putere decât realităţile individuale.

Întrucât credinţa creează percepţia noastră asupra realităţii, lumea oamenilor este o reflexie a credinţelor individuale ale fiecărui individ, plus credinţele colective ale omenirii.

Aici intervin fiinţele umane cu gândirea lor specifică, care aderă sau acceptă diferite convenţii sau realităţi, sau nu.

Atunci când mai mulţi oameni sunt de acord în privinţa unei anumite realităţi, aceasta devine un fapt real, pentru că s-au pus de acord să perceapă realitatea într-un anumit mod.

Perceperea poate fi greşită sau nu, depinde foarte mult de calitatea gândirii indivizilor.

Adesea, este foarte dificil să deosebim realitatea de adevăr.

Tocmai de aceea, trebuie să gândim critic, să fim împreună căutători de adevăr, să spunem mereu, ca şi Socrate, că nu ştiu şi nu cunosc totul îndeajuns şi astfel să ajungem la un numitor comun.

“Critic” vine de la a critica, adică a dezvălui greşelile, lipsurile, defectele unor persoane, idei, opinii, stări de lucruri, etc arătând cauzele şi indicând mijloacele de îndreptare.

K.R.Kopper: Raţionalismul critic: “eu mă pot înşela, tu s-ar putea să ai dreptate, noi împreună am putea să descoperim drumul către adevăr”.

Atunci când mintea ta e neîngrădită de credinţele celorlalţi, ai parte de o libertate a minţii, un orizont de cuprindere mai mare, o viziune mai largă asupra realităţii.

O gândire critică, te ajută să identifici posibilele erori de raţionament, să descoperi manipularea, să depăşeşti schemele rigide de gândire, prejudecăţile şi clişeele mentale, te ajută să ai o atitudine onestă şi eficienţă în tot ceea ce gândeşti, spui şi acţionezi.

Gândirea critică te ajută să-ţi depăşeşti EGOUL, mândria şi falsa ipoteză că doar tu ai dreptate, mai ales atunci când spui asta doar din orgoliu, când doar reacţionezi datorită egoului, deoarece te-ai simţit contrazis de celălalt şi atunci sari în discuţie cu o negare: nu-i adevărat! Fals! Eu am dreptate!

Cel mai bine este să nu dai răspunsul pe moment, ci să spui doar, ceva de genul: Acordă-mi puţin timp să reflectez la asta şi îţi voi da răspunsul, vom lua o decizie!

Apoi, în solitudine, îţi stabileşti ca obiectiv ce să cercetezi, apoi răsfoieşti cărţi, vezi diverse materiale, pui cap la cap totul, vezi unde informaţiile se “bat cap în cap”, poate găseşti o fisură în informaţii, în vorbele sau interviurile acordate de oameni, practici intuiţia, conştienţa, atenţia distributivă, aplici vederea de ansamblu, citeşti printre rânduri, printre cuvinte, printre dezinformări şi schemele rigide de gândire.

După ce te-ai documentat, faci un scurt rezumat, o scurtă recapitulare şi tragi concluziile pertinente.

Nu te arunci în dezbateri fără o analiză prealabilă, doar cu răspunsul dat de Ego, adică : Uite, daia, că aşa vreau eu să cred, aşa vrea muşchii mei!

Trebuie să îşi pui întrebări şi mai ales întrebarea : De ce oare crede Xulescu chestia asta? De ce oare a ajuns la concluzia asta? Poate are dreptate, hai să cercetez!

Să pornesc, mai întâi de la premisele lui şi apoi să le compar cu premisele mele.

Şi apoi, să văd ce zic şi prietenii, colegii, oamenii apropiaţi şi din alte medii, în legătură cu subiectul asta. Ei pe ce se bazează? Au dovezi? Etc.

Gândim critic din dorinţa de a rămâne conştienţi. Când eşti conştient, nu poţi fi manipulat de nimeni.

Când eşti în frică, ohoo, cu siguranţă eşti manipulat şi mintea nu-ţi mai funcţionează corect.

A fi conştient şi cu atenţie conştientă este o dorinţă fundamentală. Pentru că vrem să cunoaştem lucrurile. Pentru că vrem să aflăm ADEVĂRUL. Pentru că vrem să căutăm şi să înţelegem sensul vieţii.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *