Cand vi s-a spus ultima data ca sunteti copilarosi?

Cand vi s-a spus ultima data ca sunteti copilarosi?

Jun 01
Apreciaza postarea si da mai departe...

Astăzi este 1 iunie, ziua în care îi sărbătorim pe copii şi pe copilăroşi; ziua în care sărbătorim copilul interior din fiecare.

Indiferent că suntem mai mari sau mai mici, copilul din noi nu moare niciodată. Realizăm asta ori de câte ori ni se spune că suntem “copilăroşi”, adică avem atitudinea şi starea unui copil. Prin mici giumbuşlucuri, el iese mereu la suprafaţă.

Eu nu mi-am suprimat copilul interior niciodată, dimpotrivă, l-am lăsat SĂ FIE.  Eu sunt VEŞNIC COPILĂROASĂ şi mă simt bine având acest statut. Apelativul “copilăros”  îl iau ca pe un compliment şi mă motivează să nu îmi pierd bucuria de A FI şi de a TRĂI STAREA PERMANENTĂ DE FERICIRE.

Am învăţat să tratez toate experienţele şi situaţiile de viaţă ca pe un joc, să trec peste obstacole cu optimism şi credinţă, să le înving de fiecare dată şi apoi să mă bucur şi să mă recompensez cu fiecare reuşită şi obstacol depăşit.

Nu mi-a păsat niciodată de ce au spus sau au gândit alţi adulţi excesivi de “maturi”, nu m-am supărat pe ei, din contră i-am privit pe aceştia, cu compasiune, ştiind că,  eu sunt în avantaj pentru că nu am uitat să mă bucur, să visez, să mă detaşez şi să nu mă iau pe mine şi viaţa, prea în serios; pentru că, la moment dat, toate trec; rămânem doar noi, cu tot ce am reuşit să acumulăm, bun sau rău, la nivel de suflet; rămâne bogăţia interioară pe care am reuşit să o adunăm din experienţele frumoase sau mai puţin frumoase prin care am trecut.

A fi copilăros nu înseamnă a fi neserios, naiv sau nepăsător; a fi copilăros nu are şi nici nu trebuie să aibă o conotaţie negativă.

Faptul că îţi păstrezi candoarea de copil, zâmbeşti ( chiar şi atunci când unii oameni prea crispaţi cred că nu ar fi cazul), visezi cu ochii deschişi, te joci sau, din când în când ” dai în mintea copiilor”, iubeşti din toată inima şi eşti bucuros, aparent fără motiv, denotă că AI ÎNŢELES CUM TREBUIE TRĂITĂ VIAŢA PE PĂMÂNT şi prin faptul că ai înţeles acest lucru, poţi fi un model pentru MULŢIMEA care încă se mai zbate şi se luptă cu viaţa, având mereu acea atitudine veşnic negativă, pesimistă, de încleştare şi de tensiune nervoasă, care oricum nu conduce la nimic bun şi nu rezolvă nici o problemă, dimpotrivă, o amplifică.

În multe pasaje din Biblie suntem îndemnaţi SĂ NE BUCURĂM:

“Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăş zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră ( apropo, să fim asemeni copiilor, care sunt blânzi) să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.” ( ep.Filipeni 4: 4-7)

” Bucuraţi-vă întotdeauna. Rugaţi-vă neincetat. ” ( ep.1 Tesaloniceni 5:16-17)

” Bucuraţi-vă în nădejde. Fiţi răbdători în necaz. Stăruiţi în rugăciune.” ( ep.Romani 12:12)

Copiii vin de la Dumnezeu cu toate înzestrările şi puritatea lor, DE SUS! Ei sunt DEJA DESĂVÂRŞIŢI în momentul naşterii lor şi în primele luni de viaţă, bineînţeles, până nu apucăm noi să îi schimbăm cu metalităţile noastre învechite, să ne impunem cu dorinţele şi neştiinţa noastră.

Copiii când cresc, trebuie lăsaţi să devină ce vor ei să devină. Nu trebuie să le stricăm înţelepciunea cu care vin de la Tatăl Ceresc.

Noi ar trebui să învăţăm de la ei şi ei de la noi. Adeseori, când pun întrebarea DE CE?, nu înseamnă că ei nu ştiu nimic, înseamnă că ei se gândesc şi chiar au găsit un răspuns în mintea lor, doar că, doresc să primească un răspuns şi de la noi adulţii, pentru a se lămuri şi a li se întări convingerea.

Noi ca adulţi trebuie să urmăm exemplul lor de a privi viaţa şi tot ce este în jur cu seninătate, cu speranţă, cu iubire, cu bucurie şi pace în suflet.

Isus a spus clar că dacă vrem să moştenim Împărăţia Cerurilor, trebuie să fim asemeni unor copilaşi, curaţi la suflet:

“Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia Cerurilor. De aceea, oricine se va smeri ca acest copilaş, va fi cel mai mare în Împărăţia Cerurilor. Şi oricine va primi un copilaş ca acesta în Numele Meu, Mă primeşte pe mine.” ( ev.Matei 18:3-5)

Aşa că, haideţi să fim precum copilaşii, să râdem cu poftă, să ne jucăm şi să visăm ca ei, măcar acum în acest ceas de sărbătoare în care celebrăm inocenţa şi copilul interior.

Să facem ceva deosebit pe care nu reuşim să îl facem în restul zilelor: să ne dăm cu patinele cu rotile, să ne dăm în leagăn, să ne plimbăm cu trotineta ( chiar am văzut într-o zi un om mare, pe trotinetă şi chiar era haios), să pictăm ( am fost la un club să pictez cu cartela de cumpărături ( o nouă tehnică) ” just for fun”, să vă uitaţi la desene animate, sau tot ce vă trece prin cap.

Dacă aveţi copii, nu sunteţi lipsiţi de idei în această privinţă. Dar, copiii sunt peste tot! Şi este o bucurie să îi vedem, prin parcuri, la bloc, pe stradă, pe uliţele satelor, jucându-se şi veselindu-se în inocenţa lor. Căci ce ar fi viaţa aceasta fără copii?

Ar fi o mare pierdere de vreme, pe aici pe acest Pământ, iar dorinţa de a trăi fără copii şi fără copilărie nu ar mai avea sens.

De aceea, haideţi să ne bucurăm de copii şi să îi facem fericiţi. Să le dăm lor din puterea noastră atunci când sunt mici iar ei ne vor da din tinereţea lor atunci când noi nu vom mai avea putere.

Ca să înţelegem mai bine ce îşi doresc copiii, să citim cîteva din dorinţele lor pe care şi le-au exprimat într-un perimetru amenajat special la Festivalul Copiilor care a avut loc zilele acestea în Parcul Herăstrău.

1. Copiii îşi doresc jucării şi tehnologii noi ( doar sunt copiii secolului 21):

-păpuşi monster High, un set cu Elsa, lego Ninja Go, toată colecţia Transformers,  roboţi, lego maincraft, costum cu Gotze, o păpuşă Barbie;doresc să meargă cu o bilă pe apă (baloanele acelea mari); îşi doresc un elicopter, bicicletă, o tabletă, angrybird, păpuşa Elsa, păpuşa Ever After High, aparat de fotografiat, un telefon, lego pompieri, maşinuţe, baby more şi o trusă de cosmetică, garfield real şi odie real? ( probabil personaje din desene animate), vioară, un set de maşini mari şi camion, maşină hotwheels, o trotinetă nouă, un lănţişor cu Elsa, telefon Samsung 3S, legostarwords, telefon Samsung Galaxz S4 alb;skateboard.

2.Copiii îşi doresc să ia note bune la şcoală şi să fie ferciţi, ei şi familia lor:

-note bune la şcoală, o vară minunată şi călduroasă; o fetiţă a scris că îşi doreşte ca străbunica ei să se însănătoşească; foarte mulţi copii îşi doresc ca “oamenii să fie fericiţi şi să nu îşi mai facă atâtea probleme”; o vacanţă frumoasă; un băieţel a scris că îşi doreşte să fie bucuros, altul a scris că vrea să fie sănătos, ca membrii familiilor lor să fie bine şi sănătoşi; un copil a scris că îşi doreşte multe dulciuri şi ziua lui să fie în fiecare zi; cineva doreşte să câştige la şah toate partidele; toată lumea să fie fericită (iubirea copiilor necondiţionată!); un copil a scris chiar că ” doreşte să aibă o viaţă uşoară”; toată lumea să zâmbească pentru că zâmbetul nu costă nimic; alt copil îşi doreşte să aibă un frăţior şi o surioară; toate dorinţele să se îndeplinească şi visele să devină realitate; un alt copil îşi doreşte să fie bun la şcoală şi să înveţe pentru ca părinţii să fie mândrii de el şi să aibă multă sănătate; altul a scris că doreşte să se înţeleagă cu fratele său; să fie pace pe pământ; o lume mai bună, plină de bucurii, dragoste şi sănătate; o fetiţă chiar a scris: îmi doresc ca prietena mea să nu mă mai jignească; iar alt copil a scris că îşi doreşte un coş de ciocolată.

3. Copiii îşi doresc animăluţe; cele mai preferate animăluţe sunt:

-un hamster şi un ponei; un băieţel a scris ca la 3 ani să primească un căţel; altul a specificat un căţel foarte mic, iar altul a spus chiar că îşi doreşte un căţel roz; altul vrea un câine şi să meargă la Paris în Franţa, să zboare; un copil îşi doreşte să fie pisică; alt copil îşi doreşte o pisică persană; un papagal; altă fetiţă îşi doreşte o coadă de sirenă; un cal; 3 pisicuţe; o pisică şi un căţel adevăraţi; un copil a spus că îşi doreşte să ajute orice animal şi să găsească o cale să le ajute pe prietenele sale pisici; un copil doreşte să fie vampir ( probabil nu ştie exact ce face acesta şi ce înseamnă el); altul doreşte să primească un şoricel; o pisicuţă mică şi să fie una deşteaptă; un cal; un copil a scris că doreşte să nu îi mai fie frică de câini ( dacă nici părinţii nu o să îl mai îndepărteze voit de ei); o fetiţă îşi doreşte să fie o zână călăreaţă.

4. Copiii îşi doresc de pe acum să aibă anumite profesii şi să ajungă ” cineva”:

-unul a scris că doreşte să fie campion la înot; altă fetiţă îşi doreşte să devină vedetă; un băieţel vrea să devină procuror; altul detectiv; o fetiţă vrea să fie o prinţesă cu o mulţime de coroane şi rochii frumoase; o altă fetiţă, balerină; alta, dansatoare; un copil a scris că doreşte câte un autograf de la fiecare actor din “Violeta”; alt copil îşi doreşte să devină magician; alt băieţel îşi doreşte să îl vadă pe Cristiano Ronaldo la un meci de fotbal; altul să fie un actor internaţional.

5. Copiii vor să călătorească şi să viziteze alte ţări:

-Cel mai îndrăgit loc pe care doresc să îl frecventeze este Disneyland; un copil a scris că doreşte să meargă în toate ţările şi la Disneyland; Alte ţări în care vor să meargă ( probabil i-au auzit pe părinţi sau vor să meargă unde locuiesc acum părinţii lor): America, Anglia, Grecia, Franţa.

6.Copiii au vise îndrăzneţe şi idei haioase:

-un băieţel a scris că vrea să fie puternic şi fericit; altul, vrea să fie milionar; altul, să fie bogat; altul, vrea să conducă Franţa ( m-aş fi bucurat să vrea să conducă Romania); mi-a plăcut mult un copil care a spus: ” aş vrea să trăiască copacii” ( foarte înţelept!);

un altul a spus că doreşte să se termine casa lui.

După cum observăm, foarte multe griji ale părinţilor au fost transferate copiilor lor şi foarte multe din visele şi dorinţele adulţilor au fost “adoptate” de copiii lor; copiii văd, aud şi simt povara părinţilor lor şi greutăţile cu care se confruntă aceştia pentru asigurarea traiului zilnic.

Dar, ceea ce contează cel mai mult este modul de abordare al părinţilor faţă de copii. Este bine să nu întristăm copiii şi să le sădim în inimă nădejdea într-un trai mai bun şi credinţă în suflet.

Dacă facem acest lucru, îi învăţăm să nu deznădăjduiască niciodată şi nici pe noi să nu ne vadă deznădăjduiţi şi lipsiţi de speranţă. Speranţa moare ultima, întotdeauna şi speranţa este Dumnezeu.

Aşadar, faceţi pe copiii voştri fericiţi şi urmaţi-le exemplul de bunătate şi înţelepciune!

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *