Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wwweusd/public_html/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wwweusd/public_html/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/wwweusd/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/modules/aioseop_opengraph.php on line 825
Cum sa iti pastrezi luciditatea intr-o lume in haos | EU SUNT DIVIN
Cum sa iti pastrezi luciditatea intr-o lume in haos

Cum sa iti pastrezi luciditatea intr-o lume in haos

Feb 07
Apreciaza postarea si da mai departe...

-Ce vezi în lumea de azi?

-Văd un haos interior, o descompunere care merge spre nihilism, căci oamenii sunt obsedați de nimicul materiei, de ficțiunea formelor, de epuizarea senzuală, de istoricismul fără transcendență, de ceremonialitatea fără Dumnezeu, de consumatorismul fără spiritualitate, de falsitatea care se ascunde sub autozeificarea omului.

Dezastrul se desfășoară pe toate liniile de forță ale vieții omenești. E necesară multă suferință pentru reorientarea spirituală a lumii și pentru schimbarea modului ei de viață. (…)

Criza nu este a lui Dumnezeu, nici  a credinței, ci a libertății conștiinței oamenilor. Oamenii ultimelor secole au desacralizat lumea, au pustiit sufletele, au exacerbat senzualitatea, s-au lăsat pradă orgoliului materialismului și ateismului.(…)

Totuși, avem datoria să strigăm oamenilor: Opriți-vă din dezmăț, renunțați la tiranie, puneți ordine în voi înșivă, puneți limită nesațiului vostru, întoarceți-vă la natură, renunțați la orgolii, distrugeți armele atomice;

dacă sunteți raționali, renunțați la raționalism; dacă sunteți realiști, vedeți realitatea spirituală; dacă aveți cunoaștere, ancorați-vă în transcendent!

Dați sufletului vostru sfințenie de sus, căci numai așa vă veți mântui. Pocăiți-vă!

Chemați pe Dumnezeu să pună ordine în voi și în lumea voastră, pe pământul vostru și în cerul vostru.

Extras din Sfântul închisorilor. Mărturii despre Valeriu Gafencu, adunate și adnotate de monahul Moise, editura Reîntregirea

Excepțional citat din Valeriu Gafencu supranumit de Nicolae Steinhardt Sfântul închisorilor. El a murit de tânăr la numai 31 de ani în închisorile regimului comunist, luptând pentru libertate.

Scrisorile sale către familia sa sunt absolut emoționante, aproape că nu reziști citindu-le, fără să îți curgă lacrimile.

“Sunt fericit, căci dacă-mi este îngrădită libertatea fizică prin legile omenești, în schimb mi s-a dăruit libertatea sufletească prin taina iubirii și această libertate sufletească este bunul cel mai de preț pe care l-aș fi putut câștiga în lumea aceasta plină de deșertăciuni.”

Tot el a mai spus:

” Să nu așteptați fericirea să vină din altă parte decât dinlăuntru vostru, unde sălășluiește Hristos.”

Se pare că de atunci, din anii 1940 și până în prezent, omenirea nu a evoluat deloc; este aceeași omenire materialistă, chiar mult mai ancorată în materialism decât odinioară și are aceeași tendință spre nihilim, mult exacerbată.

Aceeași problemă, din nou și din nou. Oamenii sunt obsedați de nimicul materiei și ca urmare a acestui fapt, au parte de o îndelungată suferință.

Nu au atins libertatea în conștiință, nu s-au cunoscut pe ei înșiși ca suflete nemuritoare în corpuri fizice muritoare, nu au depășit frica de moarte și de necunoscut și nu au trecut peste instinctul de supraviețuire specific animalelor.

Omul se agață de alți oameni pentru a supraviețui. Și totuși, el se delimitează de animale.

El se poate aduna și poate gândi strategii de transformare a vieții sale. Însă, de cele mai multe ori, nu o face; este leneș și așteaptă firmituri de la alții, care sunt ceva mai harnici și mai isteți decât el.

Ce s-a întâmplat cu omenirea atunci, se întâmplă și acum, însă la o scară mai mare.

Strigătul lui Valeriu Gafencu de transformare a omenirii, este la fel de valabil astăzi, ca și atunci.

În loc să se revolte, oamenii ar face bine să își disipeze haosul din interior și să facă ordine în ei înșiși.

Lumea haotică de acum cumulează toate haosurile interioare ale tuturor oamenilor, să zicem, din Romania.

Dacă toți am lucra cu noi înșine și am aduce lumina lui Dumnezeu în fiecare din noi, întunericul s-ar disipa și apoi s-ar stinge de la sine, în toată țara.

Însă noi, întreținem răul, nebunia acestei lumi, prin faptul că nu vrem să ne schimbăm, în primul rând înlăuntrul nostru, având grijă de inima și sufletul nostru.

În al doilea rând, nu vrem să renunțăm la nimicul materiei, nesațiul nostru și comoditatea zonei de confort și apoi să transcedem toate acestea.

În al treilea rând, suntem nepăsători, pasivi, influențabili și nu facem mai nimic ca să ne dobândim libertatea în fizic și în conștiință.

Mă opresc asupra aspectului sesizat de Valeriu Gafencu: Este nevoie de multă suferință pentru reorientarea spirituală a lumii și pentru schimbarea modului ei de viață.

Cu alte cuvinte, ceea ce trăim noi acum, în anul 2021, adică această pandemie, indiferent că e reală sau nu, ea este cu îngăduința lui Dumnezeu, pentru a ne scoate din lenevie, din materialism, din nihilism și din lâncezirea gândirii și acțiunii.

Omul care nu îl are pe Dumnezeu în viața lui e pasibil de nebunie. Și, un început de nebunie, vedem peste tot astăzi, în lumea noastră.

Cauza: Oamenii s-au dus către materia muritoare, nu către Spirit, care este etern.

Într-o lume nihilistă, omul sănătos la minte, este în minoritate. Într-o lume nebună, nebunii vor spune despre ei, că doar ei sunt sănătoși.

Din nefericire, trăim timpurile acestea.

Ca să fii lucid și liniștit într-o astfel de lume trebuie să fii un om eliberat de trecut și să privești cu calm interior viața, în care binele și răul coexistă peste tot; ești detașat de prezent și viitor și de ce pot aduce fiecare; vezi unitate în tot și în toate și pe Dumnezeu în orice.

Um om lucid are pace interioară într-o lume tot mai agitată. Luciditatea o păstrezi prin practicarea stării de prezență, a meditației și rugăciunii, în funcție cu ce rezonezi.

Luciditatea îl încurajează pe om să nu mai aibă acele tipare mentale și de comportament care îl împiedică să trăiască viața așa cum își dorește.

Renunță la anumite rutine zilnice vechi, la gândurile critice și acuzatoare specifice vechiului comportament, fiind conștient de ele atunci când vin.

Un om lucid își folosește inima, mai puțin mintea, atunci când dorește să găsească o soluție la o problemă, ceea ce îl face să se simtă mai bine.

Devine mai răbdător și mai plin de compasiune față de el însuși și începe să aibă o stare de deschidere interioară și plină de blândețe față de tot ce îl înconjoară. Aceasta îl ajută să dezamorseze starea de anxietate, stres, nefericire.

Meditația sau rugăciunea îl ajută să aibă o claritate mentală mai mare, să perceapă lucrurile cu o luciditate centrată în inimă.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *