De ce iubim Craciunul

De ce iubim Craciunul

Dec 19
Apreciaza postarea si da mai departe...

Crăciunul este sărbătoarea din an pe care o aşteptăm cu foarte multă nerăbdare şi cu o imensă bucurie în suflet.

Fiind legată la doar o săptămână distanţă de Noul An,  nerăbdarea aşteptării Crăciunului şi bucuria din sufletele noastre sunt dublate şi de faptul că, venirea lui, aduce cu sine o mini vacanţă mult dorită şi binemeritată după perioadele lungi de muncă neîntreruptă sau doar presărate ici-colo cu câte o zi liberă.

Sunt varii motive pentru care ADOR(ĂM) CRĂCIUNUL! 

Motivele pentru care ne dorim să vină cât mai repede Crăciunul sunt, în special cele culinare, relaţionale, sufleteşti şi spirituale.

Din MOTIVE CULINARE pentru că:

-ne place să mâncăm bine, având mese îmbelşugate, delectându-ne cu mâncăruri româneşti tradiţionale ( preparate din porc, vestitele sărmăluţe, piftie) şi cu apetisantele deserturi făcute în casă (cozonac, plăcinte, cornulete ) ale căror arome delicate se combină cu mirosul cetinii de brad, în funcţie de obiceiurile strămoşeşti şi de zona geografică.

Zăpada şi gerul fac parte din peisaj de sărbători, astfel că, vinul fiert şi ţuica fiartă cu piper mai atenuează un pic frigul straşnic de afară.

Cum iernile din ultimii ani au fost destul de blânde, zăpada şi gerul au cam lipsit de sărbători, aşa că a trebuit cumva să readucem în casele noastre atmosfera magică din poveştile de Crăciun de odinioară, cum ne-am priceput mai bine: am decorat bradul de Craciun cu dulciuri, beteală şi beculeţe luminate, geamurile şi uşile le-am împodobit cu tot felul de decoratiuni sau ghirlande luminoase, doar ca să nu lipsească spiritul de sărbătoare.

Suntem firi sensibile şi ne place să ne bucurăm ca şi copiii cât şi odată cu ei de tot ce ne aduce frumos şi bun această sărbătoare minunată. Avem nevoie de un pic de magie în viaţa noastră, iar la Crăciun ne dăm seama că magia se întâmplă doar cu ajutorul oamenilor care oferă daruri minunate semenilor lor.

Un dar făcut din suflet, chiar şi unul simbolic, ne ajută să ne simţim iubiţi, respectaţi, apreciaţi şi ne oferă acel prilej de a petrece în linişte, pace şi iubire întreaga sărbătoare.

Este sărbătoarea darurilor sub multiple faţete: poate să fie un bun material, poate să fie un dar sub formă de gingăşie sau o mărturisire tandră de la persoana iubită, poate să fie o bucurie “dulce”, sau chiar o cunoştinţă dragă nouă pe care nu am mai văzut-o de mult timp.

Tocmai de aceea, de Crăciun singurătatea este mai apăsătoare decât în restul anului întrucât este, prin excelenţă, o sărbătoare a bucuriei revederii persoanelor din familie, a prietenilor şi cunoştinţelor dragi; aş putea spune chiar şi al animăluţelor dragi.

Aşadar, iubim Crăciunul şi din MOTIVE RELAŢIONALE.

Relaţiile pe care le stabilim în această perioadă sunt mai importante, pentru că vin pe un fond sufletesc nobil, plin de iubire, izvorând chiar din semnificaţia Crăciunului, adică momentul naşterii pruncului Iisus, din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor.

Crăciunul aduce cu sine emoţii sufleteşti, suspine, creează amintiri comune şi întreţine sentimentul de apartenenţă la o familie. Este momentul din an care aduce privilegiul de întâlnire şi de împăcare între oameni din toate generaţiile. Vindecă inimile şi eliberează emoţiile negative prin iertare, ca o consecinţă a iubirii.

De aceea, iubim Crăciunul din MOTIVE SUFLETEŞTI; pentru că este o sărbătoare în care iubirea învinge şi eliberează de poveri sufletele rănite.

De asemenea, iubim Crăciunul din MOTIVE SPIRITUALE, pentru că este Darul cel mai minunat al lui Dumnezeu pentru noi, este expresia iubirii Sale, pentru că ni s-a născut un Mântuitor.

Este sărbătoarea vieţii şi a luminii (sacrificarea porcului la daci era un act de cult care echivala cu alungarea întunericului şi izbânda luminii).

Crăciunul înseamnă revigorarea soarelui, victoria luminii şi a vieţii, înfrângerea întunericului. Colindele de Crăciun au ca idee centrală minunea naşterii lui Iisus Hristos, ce va aduce lumii împăcarea cu Dumnezeu, naşterea sa fiind salutată de un cor îngeresc. El este “Domn al Păcii” pentru că Împărăţia Sa este o Împărăţie a păcii şi a iubirii.

Toate aceste motive sunt bune, doar că, în timp, s-a minimalizat sau chiar s-a  anulat aspectul spiritual al acestei frumoase sărbători, exagerându-se tot mai mult aspectele comerciale, ce ţin de marketing, cumpărături, cultul lui Moş Crăciun pentru daruri; a fost alterată percepţia despre această sărbătoare, devenind de la an la an, o sărbătoare pur comercială.

Crăciunul este minunat, însă, sărbătorirea ei doar din primele 3 considerente, fără a ţine seamă de aspectul său spiritual, este lipsit de semnificaţie şi de orice raţiune.

Haideţi să nu alterăm spiritul adevărat al Crăciunului şi să nu cădem în capcana celor care se folosesc de această sărbătoare doar din motive pur comerciale.

Crăciunul este şi va fi o stare de spirit. Înseamnă îndreptare spre Dumnezeu şi aproapele nostru. Iisus s-a născut acum 2000 de ani în Bethleem, dar este necesar să se nască şi în inima noastră.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *