Fragilizarea relatiilor

Fragilizarea relatiilor

Dec 08
Apreciaza postarea si da mai departe...

Fragilizarea relaţiilor

Trăim într-o lume bolnavă, care are din ce în ce mai puţine repere morale. Relaţiile dintre oameni devin tot mai fragile, parcă atârnă de un fir de păr; atât sunt de fragile.

Când l-a creat prima dată pe Adam şi l-a privit în grădina Eden cum se plictisea de unul singur, Tatalui Ceresc i s-a făcut milă de el şi a oferit-o pe Eva în dar, ca să îi fie ajutor şi companie. Cu toţii ştim cum au apărut primii oameni pe Pământ, nu este nevoie să intru în detalii.

Acum,  pe planetă, trăiesc miliarde  de suflete,  iar relatiile dintre oameni sunt tot mai complexe şi dizarmonioase.

Au trecut mii de ani de la venirea lui IIsus Cristos, care a adus pentru prima dată,  în atenţia oamenilor,  Legea Fundamentală: IUBIREA de Dumnezeu, de Semeni şi de Tine Însuţi.

El este şi va rămâne cel mai important Învăţător Spiritual al tuturor timpurilor, care ne-a arătat că Esenţa vieţii este Iubirea.

Relaţiile dintre oameni, dacă nu au la bază iubirea, sunt sortite eşecului.

Noi nu putem trăi singuri,  în afara unui cadru relaţional,  pentru că suntem special creaţi să interacţionăm unii cu alţii,  să ne ajutăm reciproc, să evoluăm spiritual împreună şi să invăţăm lecţia Iubirii şi  a toleranţei reciproce.

Aşa cum Creatorul nostru,  în Iubirea Sa nemărginită, ne-a dat în dar Liberul Arbitru,  tot aşa şi noi trebuie să respectăm Liberul Arbitru al Aproapelui Nostru.  Asta înseamnă că îi oferim acestuia posibilitatea  să facă  propriile alegeri în viaţă,  să se confrunte cu propriile greşeli şi consecinţe ale faptelor sale,  ca să îşi poată învăţa lecţiile sale de viaţă.  Numai astfel poate evolua spiritual.

Am înţeles că un om poate fi îndrumat, cu iubire,  având permisiunea sa,  dar nu poate fi obligat să facă ceea ce nu îşi  doreşte.

Este viaţa lui şi nu i se poate impune nimic.  El hotărăşte dacă cere ajutorul cuiva sau îşi făureşte singur destinul.

Noi, oamenii, suntem foarte diferiti.  Suntem unici în felul nostru şi toţi venim cu propria unicitate în relaţii.

Oamenii cu care rezonăm pot deveni prietenii noştri sau doar cunoştinţe apropiate.  Pe ceilalţi oameni, dacă e imperativ necesar să îi acceptăm în anturajul nostru,  îi tolerăm şi nu încercăm să îi schimbăm.  Cu acestia din urmă, întru-un final, nu există decât două alternative:  reconcilierea sau separarea.

Spuneam că relaţiile devin tot mai fragile şi nearmonioase.

Un prim factor care conduce  spre fragilizarea relaţiilor, este tocmai această dorinţă de a-l controla pe celălalt.  Noi credem că ne simţim mai confortabil, când avem totul sub control şi avem impresia, falsă, de altfel, că numai dominând situaţia putem fi mai relaxaţi într-o relaţie.

S-a constatat în timp, că acest mod egoist de iubire,  manifestat prin dependenţă şi posesivitate, în diferite forme,  nu face decât să înrăutăţească relaţia ( relaţiile), având efecte negative, de la ură şi resentimente, până la fapte reprobabile.

Un al doilea factor de fragilizare sunt  tehnologiile din ce in ce mai avansate în Era Informaţională. 

Poate sunt necesare aceste tehnologii pentru progresul umanităţii, deoarece câştigăm pe plan economic, însă pierdem foarte mult,  în planul relaţiilor.

Aceste instrumente precum telefonul mobil, internetul, reţelele de socializare, oricare ar fi ele, televizorul, altele,  dacă sunt folosite în exces, ajung să dea dependenţă,  iar relaţiile dintre oameni devin mai “virtuale”.

Astfel, ne izolăm unii de alţii, relaţiile se răcesc,  oamenii se distanţează tot mai mult şi duc o viaţă tot mai searbădă şi însingurată.

E greu să mai păstrezi o prietenie dacă nu mai ajungi să comunici faţă către faţă cu cei dragi.

O prietenie se întreţine prin frecventele întâlniri amicale la un suc, la un spectacol, la o plimbare în parc,  în natură,  prin pasiuni comune,  prin părtăşie, bunădispoziţie, conversaţii plăcute, îmbrăţişări şamd.

O prietenie se păstrează cu greu şi se pierde foarte uşor.

Iar singurătatea, de unul singur,  în doi,  în trei sau mai mulţi, ia o tot mai mare amploare şi datorită non-interacţiunii dintre oameni.

Al treilea factor este Competiţia.

Societatea ne-a indus faptul că acela care concurează cu tine în acelaşi domeniu îţi este cumva inamic,  pe care trebuie să îl contracarezi, pentru a-ţi dobândi superioritatea.

Oamenii sunt puternic dezbinaţi tocmai datorită acestei false percepţii care nu aduce nici un fel de avantaj nimănui.

În special în mediile profesionale există această rea convingere şi mai ales acolo unde lupta pentru puterea economică este mai acerbă în vederea păstrării statutului de monopol.

Pe Pământ există destul loc pentru fiecare. Resursele naturale, dacă sunt folosite corect,  sunt mai mult decât suficiente pentru fiecare fiinţă umană în parte.

Frica aceasta care vine din instinctul de supravieţuire îi transformă pe oameni în fiinţe cu un comportament primitiv, de a păstra cât mai mult pentru ei şi familiile lor şi să nu mai conteze ce se întâmplă cu ceilalţi.

Natura a fost în chip monstruos distrusă şi exploatată,  iar lacomia şi avariţia unora i-a fâcut  să decadă din statutul de om care a fost creat în iubire de Creatorul său, cât şi pentru faptul că au acţionat contrar Legii fundamentale a Iubirii.

Al patrulea factor este FRICA.

S-a spus adesea,  prin diferite scrieri, că omul este un lup pentru alt om.

Ceea ce nu este adevărat.  Noi toţi suntem născuţi din acelaşi Tată Ceresc iubitor.  El ne-a creat pe toţi cu un fond bun.

Doar că, ne-am lăsat influenţaţi de înşelăciunile ispititorului, care nu a avut decât un sigur ţel de la începutul Căderii lui din Raiul Ceresc şi anume, să ne învrăjbească unii împotriva altora.

Dar oamenii incep să se trezească şi nu se mai lasă păcăliţi atât de uşor.

Ei observă lucrurile, le cercetează şi pot face distincţia între ce este bine şi ce este rău. Ce aduce roade bune şi ce nu aduce.

Al cincilea factor este CONDIŢIONAREA.

Noi trăim într-o lume a condiţionărilor şi este foarte greu să rămânem altruişti într-o astfel de lume.

Încă se merge pe principiul, deloc divin, în relaţii: Îmi dai, Îţi dau sau Îţi ofer dacă îmi oferi ceva la schimb:

te iubesc dacă şi tu mă iubeşti;  mă căsătoresc cu tine dacă ai casă, maşină sau am siguranţă financiară;  îţi ofer un cadou, dar aştept să îmi faci la rândul tău un cadou.  Şi multe alte exemple.

Este greu ca un om să iubească necondiţionat.  Sunt rari oamenii care nu doresc nimic în schimbul afecţiunii sau iubirii lor.

Singurul om care a trăit pe Pământ şi ne-a iubit necondiţionat a fost IIsus Cristos.  El este emblematic şi doar pe El îl pot da de exemplu.

Al şaselea factor este Ignoranţa.

Un om care nu se instruieşte,  nu citeşte, nu dobândeşte înţelepciune proprie din experienţe, căutări interioare şi studiu, nu evoluează şi nu işi cizelează sau corectează comportamentul  faţă de semenii săi.

Un om ignorant este de obicei arogant, agresiv, slab mobilat din punct de vedere mental, anxios,  răutăcios şi invidios, ce adesea îşi descarcă mânia şi frustrările sale pe oameni nevinovaţi, mai slabi decât el, ca forţă fizică şi este întotdeauna laş sau fricos.

Oamenii aceştia, dacă nu ies din această stare sunt un adevărat pericol în relaţii şi pentru buna cooperare între oameni.

Al şaptelea factor este nepăsarea sau lipsa voinţei.

În general un om nepăsător se cufundă in propria inerţie, nu face nimic ca să îşi îmbunătăţească viaţa, cu atât mai puţin pe a semenilor săi.

El nu îşi trăieşte propria viaţă, dimpotrivă se lasă trăit de ea. Nu are un scop anume şi nici voinţă, tocmai de aceea, în relaţii, această tipologie mai mult încurcă pe alţii, pe langă faptul că se încurcă pe sine.

Contribuţia lui e infimă sau deloc, iar această tipologie nu este benefică într-o relaţie.

Pentru a ne imbunătăţii relaţiile, pentru a nu ne mai simţi singuri şi pentru a avea mai mulţi prieteni, este necesar ca, din când în când, să ne autoobservăm  pe noi înşine şi să vedem,  în funcţie de cei şapte factori enumeraţi aici,  la care dintre aceştia trebuie să aducem ajustări şi să ne schimbăm comportamentul.

Idealul este să căpătăm acel gen de iubire exprimat de Legea Fundamentală a Iubirii Creştine,  să fim cu toţii fraţi şi surori, să ne sprijinim reciproc şi să formăm o societate mai bună.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 comment

  1. GabrielaStochian

    In acest articol pe care l-am intitulat “Fragilizarea relatiilor” , enumar 7 factori principali care stau la baza relatiilor dizarmonioase dintre oameni.
    Daca mai gasiti si alti factori, nu ezitati sa comentati punctul dvs. de vedere, pe acest blog.
    Multumesc!
    Gabriela S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *