Lectii invatate din drumetia de pe munte

Lectii invatate din drumetia de pe munte

Aug 12
Apreciaza postarea si da mai departe...

100_2005M-am intors de curand dintr-o excursie de 4 zile din Muntii Apuseni, mai precis din satul de vacanta Ic Ponor-Padis.

Satul de vacanta Ic Ponor este situat in Parcul National Apuseni, intr-o zona carstica numita Padis-Cetatile Ponorului.

Stiam ca Muntii Apuseni sunt deosebiti prin diversitatea obiectivelor si atractiilor turistice, dar  lucrul acesta il aflasem doar din carti sau de pe internet.

Acum ca am fost acolo, pot spune ca  tara mea, prin frumusetea locurilor si simplitatea oamenilor de la munte, va avea prioritate in vacantele si calatoriile mele viitoare.

De fapt, oriunde as merge, tot aici ma simt cel mai bine, pentru ca aici imi sunt radacinile si oamenii sunt minunati, chiar daca prin toate caile si mijloacele, strainatatea incearca sa ne denigreze.

Aceasta denigrare, nu este decat o invidie, razbunare si refulare pentru ca nu dispun de aceste locuri minunate, de bogatii,  de istorie, traditiile si cultura, creativitatea, perspicacitatea si inteligenta nativa a acestui popor.

Dar revenind la subiectul propriu zis,  pot spune ca a fost cea mai adevarata drumetie de pana acum, eu nefiind o persoana prea sportiva de fel.

Recunosc ca sunt comoda si imi place foarte mult confortul personal, dar reusesc sa imi inving comoditatea atunci cand este imperios necesar.

La inceput , cand m-am inscris la aceasta drumetie, credeam ca o sa o putem parcurge, ca grup,  foarte usor, pe carari netede, line, prin padure, dupa marcaje, fara prea mare dificultate.

Asa am crezut la inceput, pentru ca fostele mele asa zise “drumetii” la munte, nu erau decat plimbari usoare, ca si in parcuri,  cu popasuri la moteluri sau restaurante,pentru picnic sau altfel de relaxare.

De fapt, tot romanul, obisnuieste sa isi parcheze masina langa o apa curgatoare, sa isi instaleze cortul, masa, eventual gratarul pentru mici si alte carnuri nesanatoase, sa bea bere, sa joace carti, remi sau table si sa sporovaiasca vrute si nevrute.

In asta consta “DRUMETIA” pentru cei mai multi connationali de ai mei.

Caci tot la mancare si bautura se rezuma TOTUL, nicidecum la evolutia sufletului si la intelegerea ritmurilor naturii.

Noi si natura suntem un TOT. Facem parte din TOT CEEA CE EXISTA.

Trebuie sa invatam de la natura si sa ne intelegem pe noi insine contempland natura si intelegand ritmurile ei. Ele sunt si in noi.

Drumetia adevarata  este atunci cand parcurgi traseul din iubire pentru natura si cu bucurie in suflet ca poti  fi cu ea, ca faci parte integranta din aceasta.

Traseul pe care l-am parcurs in fiecare zi, nu a fost unul usor, ci de dificultate medie, pentru unii, mare pentru altii; pe munte nu poti veni ” ca pe bulevard”.

Cand te pregatesti sa mergi la munte , trebuie sa ai o oarecare conditie fizica si rezistenta.

Echipamentul sa fie unul adecvat si ambitie de  A nu te da INVINS, chiar daca altii sunt inaintea ta.

1.Prima lectie pe care ti-o da muntele : FII PUTERNIC SI REZISTENT CA EL.

MARETIA UNUI MUNTE TE TRIMITE INTOTDEAUNA LA MARETIA LUI DUMNEZEU.

2. La munte iti gasesti LINISTEA SUFLETULUI TAU. Si IIsus se retragea in munte sa se roage Tatalui ceresc.

3. Pe munte iti recunosti si ITI INVINGI FRICILE.

Am ales sa merg la Cheile Galbenei, tocmai pentru a-mi invinge teama de inaltime, de apa, de urcatul pe stanci.Acolo se trece dintr-o parte in alta, tinandu-te de cabluri pe stanca si mergand pe lanturi, iar mai jos este apa si sunt pietroaie foarte mari.

Multi fac trecerea pe aceste cabluri si lanturi, pentru aventuri si senzatii tari, dar eu am facut-o pentru am invinge limitarile si frica subconstienta de a nu reusi sa fac  acest lucru care mi se parea extrem de diicil.

Din moment ce am reusit, sunt fericita, ca am pus capat inca unei frici subconstiente si sunt in stare sa ma relaxez si sa incerc o noua provocare.

De asemenea, pe munte nu e timp de vaicareli si ingrijorari; trebuie sa fii bine mobilat din punct de vedere mental, si sa privesti totul cu “sange rece” pentru a te putea linisti si gandi in mod relaxat la ce ai de facut, fara a intra in panica.

O colega de drumetie a ratacit drumul, cand s-a departat de grup, dar s-a linistit, nu s-a demoralizat si a avut puterea sa reconstituie locul pana la care a fost cu grupul, si dupa aceea a intrebat alte persoane cum sa ajunga in tabara; astfel, a ajuns in timp util la microbuz.

Sau, vaicarelile mele, am inteles ca nu isi aveau sensul, cand a trebuit sa merg pe munte , prin noroaie, intrucat plouase torential cu o seara in urma si pamantul era umed, stancile si pietrele alunecoase; am inteles ca trebuie sa infrunt cu stoicism situatia si sa ma bucur pentru faptul ca am ajuns in tabara fara nici o zgarietura ci doar cu ceva noroi pe adidasi si pe pantaloni.

4. Astfel ca , o  a patra lectie e: PRIVESTE TOTUL DETASAT, NU TE IMPACIENTA , PASTREAZA-TI CUMPATUL SI GANDIREA ” LA RECE”.

Cu ajutor ” de sus” totul se rezolva, iar greul va disparea.

La plecare , am spus ghidului ca voi face ceva mai multa miscare pentru a avea o conditie  fizica buna pentru urmatoarea drumetie de la Cheile Nerei , dar raspunsul lui a fost, ca nu neaparat am nevoie de asa ceva ( se pare ca m-am descurcat foarte bine  si  am avut capacitatea de a trece peste eforturile fizice  cu bine) ci, mi-a aratat ca locul unde trebuie sa schimb ceva este MINTEA.

5.Am dedus asadar, ca cea mai importanta lectie, pe care am primit-o este : SA AM GRIJA SA NU DAU CURS GANDURILOR INGRIJORATOARE SI LA CONVINGERILE DE LIMITARE SUBCONSTIENTE.

Gabriela Stochian

P.S.: Citeste si cartea mea spiritual motivationala : Intelege Viata si fii fericit! pe care o descoperi pe www.eusuntdivin.ro sau pagina de pe Facebook cu acelasi nume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *