Mai avem parte de relatii sanatoase?

Mai avem parte de relatii sanatoase?

Aug 06
Apreciaza postarea si da mai departe...

Circula un filmulet video pe internet din seria Live a good life (Traieste o viata fericita) in care un cercetator american pe nume Robert Waldinger ne vorbeste despre studiul Harvard in ceea ce priveste viata adultilor.

Acesta este poate cel mai lung studiu efectuat vreodata, prin care s-au studiat timp de 75 de ani vietile a 724 de barbati din perioada adolescentei lor pana la batranete.

Au fost monitorizati in diferite etape ale vietii, li s-au pus intrebari despre viata, sanatatea, munca si familia lor.

I-au intervievat in casele lor, au obtinut fisele medicale de la medicii lor, le-au facut teste de sanatate, le-au scanat creierele, au vorbit cu copiii lor.

I-au filmat in timp ce vorbeau in familie despre cele mai mari griji pe care le aveau.

60 dintre ei au majoritatea peste 90 de ani si participa inca la acest studiu, raspunzand la intrebarea pusa de cercetatori: Ce le-a adus fericire si implinire in viata?

Unii, de-a lungul vietii au devenit muncitori in fabrica, avocati, doctori, unul dintre ei chiar presedinte SUA; altii, au devenit dependenti de alcool, schizofrenici; unii au urcat scara sociala de jos in sus, altii au coborat scara in sens invers, de sus in jos.

Studiul continua si in zilele noastre, fiind intervievate nevestele si copiii lor.

Invatamintele cele mai importante care au reiesit din miile de informatii adunate despre vietile acestora nu au fost despre bogatie, faima sau munca din greu.

Mesajul clar al acestui studiu de 75 de ani este acesta: RELATIILE BUNE NE MENTIN MAI FERICITI SI MAI SANATOSI.

Cele 3 lectii invatate despre relatii au fost:

1.Relatiile sociale ne fac bine. Cei care au relatii sociale bune (cu familia, comunitatea, prietenii ) sunt mai sanatosi, fericiti si traiesc mai mult decat cei care au relatii sociale mai slabe.

2.Singuratatea ucide. Oamenii mai izolati sunt mai putin fericiti, sanatatea lor este mai subreda la mijlocul vietii, capacitatea cerebrala scade si traiesc vieti mai scurte in comparatie cu cei care au relatii bune.

Trist este ca acum, mai mult de unu din 5 oameni spun ca se simt singuri.

Nu conteaza daca esti singur intr-o multime sau intr-o relatie de cuplu, ceea ce este important este calitatea relatiilor pe care le ai.

Conflictul in relatii dauneaza sanatatii. Daca traiesti intr-o relatie calda si buna, te simti protejat.

Oamenii din studiu care au imbatranit frumos erau multumiti in relatiile lor.  Cei care nu se bucurau de relatii fericite la batranete, pe langa durerile fizice aveau de suportat si durerile emotionale.

3.Relatiile bune ne protejeaza nu numai corpul ci si creierul. Oamenii care sunt in relatii bune simt ca se pot baza cu adevarat pe ceilalti la nevoie si au memoria mai buna intr-un timp mai indelungat.

Persoanele care au ajuns cel mai bine in viata au fost acelea care au pretuit relatiile cu familia, prietenii, comunitatea.

In concluzie, viata buna se construieste cu relatii bune. Dar cati din noi putem admite ca avem relatii bune si implicit o viata buna?

Cei care au spus ca au o viata fericita si relatii sanatoase sunt in etate si au trait in vremuri diferite de cele in care noi traim.

Ma gandesc la faptul ca, fiind acum foarte batrani, au cunoscut razboiul, saracia, foametea, au fost expusi la privatiuni pe care noi, astazi, doar ni le putem imagina, luand cunostinta de ele din cartile noastre de istorie.

Pe vremea aceea, mijloacele de comunicare erau putine, iar de dezvoltare tehnologica nici nu putea fi vorba.

Eu cred ca asprimea vremurilor si traiul modest i-au facut sa traiasca mai mult in unitate, acordandu-si unii altora compasiune, respect si ajutor reciproc, traind cu demnitate si manifestand o conduita binevoitoare si noblete sufleteasca in relatiile lor, actionand in acord cu legile divine.

Ei nu si-au pierdut credinta, increderea si aprecierea in tot ce ii inconjoara si nu au ajuns izolati din punct de vedere emotional si spiritual.

Cu siguranta, isi imparteau mici gesturi de bunavointa iubitoare, nu erau egocentrici si nu si-au pierdut simtul interconexiunii cu familia, prietenii, colegii si comunitatea.

Relatiile lor erau bune, atat pe verticala (cu Dumnezeu) cat si pe orizontala (cu semenii).

Pe noi cei care traim in societatea actuala, tehnologia informationala si progresele stiintifice, intr-un fel, ne indeparteaza unii de altii, ne divizeaza si nu mai putem privi cu claritate ca darul numit viata este gratie divina.

Preferam sa fim tot mai izolati, intrucat mass media, internetul ne-a convins  ca lumea in care traim nu e deloc un loc sigur

(vezi terorism, violenta, coruptie, manipulare etc). Ni s-a mai spus ca un om e un lup pentru alt om.

In aceste conditii, alegem sa fim mai degraba conectati tehnologic cu alti oameni decat sa relationam interpersonal.

Am uitat sa devenim gratie divina atat pentru noi cat si pentru oamenii pe care dorim sa ii ajutam in viata. “A ajuta” este o virtute de sorginte divina.

Suntem aici doar pentru a putea actiona si trai in Unitatea iubitoare. Doar ca, e foarte dificil sa formezi aceasta Unitate, atat timp cat cei mai multi se instraineaza de Dumnezeu, de semeni, chiar de ei insisi.

Noi am fost alesi sa venim pe Pamant in aceste timpuri pentru a reflecta si exprima principiile divine ale iubirii, compasiunii, bunatatii si bunei dispozitii pe care le avem deja prezente inlauntrul fiintei noastre inca de la nastere.

Aceste calitati sunt capitale pentru continuarea vietii in aceasta lume. Este necesar sa ne schimbam felul de a trai, de a relationa si de a gandi.

Eu sunt de parere ca putem avea parte de relatii sanatoase daca fiecare am putea face pentru altcineva ceea ce am dori la randul nostru sa ni se faca.

De asemenea, a venit vremea sa nu ne mai purtam ca si cand viata ar depinde de noi. Depinde de intelegerea naturii noastre atotcuprinzatoare si a functiei iubirii care tine toate lucrurile laolalta.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *