Mai putin inseamna mai mult

Mai putin inseamna mai mult

Jan 26
Apreciaza postarea si da mai departe...

Odată cu apariţia capitalismului şi inegalităţile lui, omenirea a luat-o rău pe arătură.

De când ne-am „integrat” în Europa, implicit şi noi românii, am luat-o rău pe arătură.

Din cauza materialismului pe care l-am preluat drept model din ţările occidentale consumiste, am ajuns să posedăm în mod exagerat lucruri, chiar dacă nu avem neapărat nevoie de ele.

Suntem naţiunea cu cei mai buni imitatori şi cei mai snobi oameni de când ne-am cucerit aşa zisa libertate, de la revoluţia din 1989 până în prezent.

Tot ce a intrat rău în interiorul ţării noastre ca lucruri, obiceiuri, valori, tradiţii sau practici păgâne, forme de manifestare religioase sau spirituale, produse alimentare sau de altă natură, etc, pe toate le-am primit cu braţele deschise, fără să trecem prin filtrul minţii noastre dacă tot ce vine spre ţara noastră ne onorează sau ne face cel mai mare rău.

Să înţeleg că avem un IQ aşa de scăzut, astfel încât să nu ne permită să discernem între ce este bine şi ce este rău?

Să înteleg că snobismul (tendinţa de a adopta tot ce e la modă) este aşa de mare la români, pentru că numai aşa pot să epateze sau să şocheze pe alţi concentăţeni de-ai lor?

Nu prea îmi vine să cred aşa ceva despre noi, mai ales că sunt româncă, îmi iubesc ţara şi ştiu că majoritatea românilor, indiferent de etnie, sunt oameni de bine care au credinţă şi respect pentru valorile etice, social-culturale ale mediului în care

s-au născut.

Avem atâtea obiceiuri şi tradiţii frumoase, credinţe şi convingeri sănătoase, personalităţi marcante care au trăit şi au ţinut la ţara şi neamul lor, soluri fertile, produse tradiţionale sănătoase făcute după reţete păstrate de pe vremea bunicilor şi străbunicilor noştri, o cultură bogată, tot ce ne-am dori vreodată.

Atunci vă întreb, de ce am permis ca tot acest gunoi occidental să ne invadeze ?

O să spuneţi că astea sunt regulile impuse de undeva de la nivel central, însă, consumul propriu zis, dorinţa de a consuma „aceste gunoaie” nu cumva este la latitudinea noastră?

Nu cred că te-a obligat Europa să cumperi şi să aduci în ţară cele mai poluante maşini, doar pentru că au un preţ mai bun, sau cele mai neecologice produse alimentare, sau cele mai kitchioase opere din arhitectură, artă şi cultură, etc.

Chiar dacă au pătruns la noi în ţară tu de ce le cumperi?

Acest materialism prost înţeles a făcut pe majoritatea dintre noi să umplem casele noastre cu tot felul de lucruri (gunoi), care pe lângă faptul că ne îngreunează viaţa (pentru că ne iau din spaţiul nostru vital) sunt costisitoare, nu produc nici o valoare, necesită întreţinere şi curăţenie aproape zilnică (şters praful, reparaţii, înlocuirea celor uzate, etc) şi dau foarte multă bătaie de cap.

La fel este şi cu „cariera”: ai impresia că dacă aduni mai multe diplome, faci mai multe cursuri sau munceşti mai mult, vei ajunge să urci pe scară ierarhică şi să ai succes.

Cu timpul vei observa că totul este o iluzie, te oboseşti peste măsură şi îţi trece viaţa ta hrănind doar nişte gânduri iluzorii.

Ajungem să cumpărăm lucruri, doar ca să alimentăm iluzia prosperităţii, egoului.

Am ajuns să acumulăm atât de multe bunuri numai din dorinţa de A AVEA şi A FACE şi am uitat pur şi simplu SĂ FIM.

Dragă om, te-ai gândit la asta? Câte bunuri deţii?

De câte ori le-ai folosit ? Chiar ai neapărată nevoie de ele?

Poate le-ai folosit doar odată şi de atunci stau în cuier, în dulapuri sau pe rafturi.

Nu cumva este un moft de al tău, o amintire dureroasă reprimată care te face să acumulezi atât de multe bunuri?

Poate în copilăria ta nu ai avut tot ce ţi-ai dorit, iar acum vrei să-ţi demonstrezi ţie, egoului tău, că ai tot ceea ce îţi trebuie, chiar mai mult.

Dar, spune-mi, aceste bunuri, te-au făcut sau te fac mai fericit?

E adevărat, că ele stau cuminţi pe rafturi, sau în dulapuri şi nu cer de mâncare, însă, chiar nu simţi că te apăsă această aglomerare de lucruri?

Poate că pereţii tăi sunt plini de tablouri sau icoane de tot felul, care pentru tine nu au nici o valoare în sine; însă, nu poţi renunţa la ele, pentru că au o valoare sentimentală, deoarece le-ai primit de la mama ta, de la bunica ta, sau de alte persoane dragi ţie.

Poate pentru ele aceste lucruri au avut vreo însemnătate, însă pentru tine nu înseamnă nimic, în sensul că nu eşti prin natura ta o persoană iubitoare de artă religioasă sau de altă natură.

Dacă tot nu înseamnă nimic pentru tine, atunci de ce să nu le oferi altcuiva care chiar are nevoie de ele? De ce să nu donezi lucrurile care stau în casa ta degeaba, fără să-ţi producă bucurie?

Poate că sunt lucruri pe care nu le-ai mai îmbrăcat de ani de zile şi atunci, de ce să nu faci un bine şi să le dăruieşti unor oameni care au nevoie stringentă de ele?

De ce să nu laşi pereţii tăi să respire? De ce să umbreşti spaţiul tău de locuit cu mobilă multă sau uzată?

Lasă lumina şi aerul curat să intre în casa ta.

Nu trebuie să laşi toate aceste lucruri să existe în viaţa ta, doar pentru ca să-ţi demonstrezi ţie însuşi potenţa ta financiară, sau pentru că eşti în pas cu moda.

Dacă toate aceste lucruri nu te fac mai fericit, adună aceste lucruri şi donează-le celor care într-adevăr au nevoie de ele.

Această societate de consum te încurajează să cumperi lucuri la orice pas, prin reclame la televizor şi peste tot unde mergi.

Dar tu nu trebuie să cumperi tot ce vezi, ca mai apoi peste o oră, o zi, o săpătămână, două, trei, să te plictiseşti de ele şi să te învinovăţeşti că nu te-ai putut opri din cumpărat!

Ne-a dat Dumnezeu Voinţă şi prin voinţă fermă putem face faţă oricărei ispite.

Tot mai mulţi oameni se trezesc din visare şi încep să adopte stilul de viaţă simplist sau minimalist.

Mulţi devin minimalişti pentru că au înţeles că:

Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce-ţi doreşti, ci să-ţi doreşti ceea ce ai.” (Rabinul Hyman Schachtel)

Suntem mai interesaţi să-i facem pe ceilalţi să creadă că suntem fericiţi decât să încercăm să fim noi înşine fericiţi.”

( Francois de la Rochefoucaud)

Nu eşti serviciul pe care-l ai. Nu eşti banii pe care îi deţii în bancă. Nu eşti maşina pe care o conduci. Nici conţinutul portofelului tău. Nici pantalonii ăia militari pe care îi porţi.” (Tyler Durden)

Cei care au făcut pasul spre o viaţă simplă, minimalistă, toţi spun la unison că au devenit mai fericiţi, mai bogaţi în sensul că având mai puţine lucruri, au dobândit mult mai mult.

Spune NU imitării, snobismului şi megalomanismului!

Spune NU obişnuintei şi DA neprevăzutului!

Debarasează-te de ceva chiar acum!

Sunt multe lucruri de care trebuie să te debarasezi, chiar de gânduri negative, obsesii, emoţii, sentimente care te blochează şi nu te lasă să fii fericit.

Ia o foaie de hârtie şi scrie pe ea toate obiectele, persoanele, gândurile, amintirile, emoţiile, bolile, traumele, resentimentele, suferinţele de care vrei să te debarasezi ACUM!

Spune cu voce fermă şi tare: În acest moment mă despart definitiv fără nici un regret de: 1…2…3…4…5…6…7…8…9 şi aşa mai departe până când epuizezi tot ce te împovărează şi te face să suferi.

După această enumerare şi după ce ai spus prima propoziţie, spune cu voce tare următoarele propoziţii:

Această declaraţie pe care o fac e unică şi ireversibilă, fără nici o posibilitate de întoarcere la cele enumerate.

Vă eliberez şi sunt acum uşurat! Amin!

Luaţi apoi foaia de hârtie şi făceţi-o scrum.

Când ai spus: Adio lucruri, persoane, amintiri, emoţii, etc!, vei deveni o altă persoană.

Lucrurile îţi mâncau timpul şi îţi consuma banii.

Pentru că ai scăpat de lucruri, ai acum:

1.Timp mai mult pentru călătorii sau pentru ce îţi place să faci;

2.Curăţenie în casă;

3.Mai multă libertate: de mişcare, de a alege un stil de viaţă sănătos, costuri de trai mai mici, eşti eliberat de rolurile pe care trebuia să le joci şi eşti eliberat de lăcomie;

4.Mai puţine lucruri, mai puţine pretenţii şi motive de ceartă ( nu vă mai certaţi pe computer, televizor, etc)

5.Timp să te gândeşti la viitor şi să-ţi faci o viziune despre cum să arate acesta.

Fericit eşti, nu devii fericit!

Fercirea este o alegere. 90% tu îţi determini fericirea prin gândurile, acţiunile, stilul de viaţă.

Doar 10% este determinată de mediul înconjurător.

Nu poţi să devii fericit, pur şi simplu eşti fericit.

Fericrea o găseşti în lucrurile simple, în jocurile nevinovate ale copiilor.

Fericirea o găseşti în natură, printre flori, copaci, gâze, fluturi, printre animăluţe.

Fericirea o găseşti citind cărţi bune cu sens şi savurând o băutură răcoritoare delicioasă.

Fericirea este atunci când te întâlneşti cu prietenii cei mai buni la o şuetă sau în oraş la o cafea.

Fericirea o găseşti în călătoria interioară, în timp ce îţi descoperi adevăratul Eu.

Şi, cea mai mare fericire este când descoperi că Dumnezeu este în tine, că tu eşti din Dumnezeu.

G.S.

www.eusuntdivin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *