Mini curs cu fragmente din cartea: Fii constient de tine insuti! Fii constient de mintea ta! 4

fiiconstientdetineinsuti-simpluCartea: Fii conştient de tine însuţi! 

Autor: Gabriela Stochian

Capitolul 3.2 din 3.10: Fii conştient: de mintea ta!

www.eusuntdivin.ro

Mintea are o putere fantastic de mare asupra omului, atât în bine cât şi în rău. Ea poate fi prieten pentru om, sau dimpotrivă, un duşman. Totul depinde de abilitatea acestuia de a şti să o strunească în folosul său, de la negativ spre pozitiv.

Ea nu trebuie lăsată să funcţioneze haotic, ci trebuie direcţionată, pe făgaşul corect.

De noi depinde dacă ne lăsăm mintea să ne „împingă” înainte şi să progresăm, sau să ne tragă înapoi, ca să stagnăm.

De fapt, în om se dă mereu o luptă între a face binele sau a face răul şi de multe ori nu este conştient că cele două naturi ale sale, cea bună şi cea mai puţin bună, caută fiecare să îl domine, să îl controleze şi să îl stăpânească.

Natura cea bună este dată de divinul din noi, iar cealaltă reprezintă acea parte întunecată, care ne îndeamnă spre un nivel de viaţă şi de gândire inferior, la nivelul lumii fizice, grosiere.

Între ele, intervine omul cu voinţa lui şi decide ce vrea să aleagă.

Dacă alege să acţioneze conform divinului din el, atunci el va fi maestrul vieţii sale. Invers, alege să fie păpuşa-marionetă pe scena vieţii şi alţii îi vor dicta ce să facă.

Tocmai de aceea, este atât de necesară TREZIREA. Toţi, avem dorinţe, aspiraţii, pentru o viaţă mai bună şi fericită, dar nu toţi avem şi voinţa necesară de a găsi o cale care să ne conducă spre împlinirea scopului nostru suprem, de a trăi mai bine.

Chiar dacă unii au de la început voinţa, pe la jumătatea drumului, ei se poticnesc pe cale, lăsându-se doborâţi de greutăţiile care apar şi renunţă; alţii nu pornesc niciodată, consternaţi de frică şi doar un foarte mic procent vor merge până la capăt şi îşi vor face treaba, pentru împlinirea obiectivului suprem.

Mulţi cred că se dezvoltă pe ei înşişi, citind cărţi inspiraţionale sau mergând la cursuri de dezvoltare personală; sunt bine un timp, dar apoi revin la normal, aşa cum au mai fost.

Ei nu înţeleg că mesajul tuturor cărţilor şi seminariilor de acest fel, nu fac decît să îi trezească spre potenţialul lor, să îi stimuleze să îşi folosească puterea voinţei.

O persoană va şti cu adevărat, ceea ce practică şi aplică singură.

Nu poţi forţa pe cineva să bea apă din fântână dacă nu vrea acest lucru.

Viaţa e făcută pentru evoluţie continuă. Doar omul care are mereu mintea deschisă şi este înclinat spre cunoaştere, va fi capabil să facă ceva cu viaţa lui.

Minţile oamenilor descurajaţi de viaţă, pot fi întoarse de la disperare la speranţă, pentru a-şi recăpăta controlul asupra propriei fiinţe.

Dar singuri, ei trebuie să îşi dea seama de aceasta.

Ei vor trebui să îşi învingă singuri înclinaţiile sau tendinţele negative care le slăbesc puterile şi să încerce să nu îşi mai risipească energiile, petrecându-şi timpul preţios în activităţi şi cu oameni care le dăunează.

Omul trebuie să înveţe să îşi controleze nu numai mintea, dar şi comportamentul, cât şi emoţiile sale.

Dacă gândurile, pasiunile, emoţiile, instinctele, acţiunile, obiceiurile sunt lipsite de coerenţă sau în dezordine, este şi pentru că mintea este haotică şi neechilibrată.

Există două mari învăţături de care trebuie să ţinem cont în viaţa noastră, şi anume:

1. Să nu mai gândim haotic, trecând de un gând la altul, de la un subiect la altul, abordând lucrurile superficial, fără a ne concentra în mod serios la nici un subiect.

2. Să nu permitem să se nască în noi – sub influenţa unor factori invizibili sau sub impresiile celor petrecute în timpul zilei – idei josnice, necuviincioase, de critică sau ură împotriva altor oameni.

Dacă gândim haotic mereu, vor lua naştere în minte idei confuze şi fugitive, ceea ce înseamnă că nu vom mai putea avea un raţionament bun asupra lucrurilor şi nici un fel de câştig asupra judecăţii noastre.

O să ne risipim energiile şi vom permite altor oameni, mai concentraţi şi cu o mai mare claritate în gândire şi în obiective, să ne manipuleze şi să ne conducă spre îndeplinirea scopurilor lor.

Concluzia este, aşadar, să ne străduim să dăm atenţie gândurilor noastre şi din când în când, să ne oprim mintea din inerţia ei,controlându-ne gândirea.

minicurs-sageata-inainteminicurs-sageata-inapoi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *