Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wwweusd/public_html/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wwweusd/public_html/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/wwweusd/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/modules/aioseop_opengraph.php on line 825
Noua tehnologie: progres sau regres? | EU SUNT DIVIN
Noua tehnologie: progres sau regres?

Noua tehnologie: progres sau regres?

Mar 18
Apreciaza postarea si da mai departe...

Cel rol are noua tehnologie astăzi? Pozitiv sau negativ? Cu siguranţă ambele, însă, înclin să cred că, din nefericire, în ultima perioadă de timp, aduce cu sine mai mult regres decât progres.

Suntem în secolul 21 şi este normal să progresăm în tehnologie ca urmare a iluminării minţii umane, în general, cât şi datorită geniilor din domeniul informaticii.

Este evident că nu ar trebui să ne opunem tehnologiei dar nici să devenim dependenţi de ea.

Trăim într-o etapă în care se pare că omul nu mai poate trăi fără un anumit tip de tehnologie şi mă refer aici la telefoanele inteligente (smartphone), alte gadgeturi, laptopuri sau tablete.

Foarte mulţi au căzut sub atracţia acestei tehnologii şi nu e de mirare că au devenit dependenţi de aceasta.

Trebuie să observăm tehnologia după roadele ei.

Într-adevăr, cu ajutorul internetului, al telefoanelor mobile, alte device-uri, suntem mai aproape ca oricând de oameni ( cunoştinţe, rude, prieteni) chiar şi de partea cealaltă a continentului; îi putem auzi, vedea, le putem simţi inflexiunile vocii dar nu le putem oferi o îmbrăţişare ca manifestare a dorului profund faţă de ei.

Tehnologia ne oferă un anumit tip de apropiere, dar nu ne poate oferi aceea legătură profundă care se stabileşte între oameni printr-o strângere de mână, printr-o îmbrăţişare sau un sărut romantic sau prietenesc.

Într-un fel, în zilele noastre, ne-am obişnuit să abuzăm prea mult de această tehnologie şi am devenit parcă imuni la legăturile fizice, faţă către faţă, înlocuindu-le pe acestea cu cele virtuale.

Am auzit chiar că, undeva prin America de Nord, unde tehnologia e mai dezvoltată şi mai intens folosită, s-a ajuns până într-acolo încât, doi oameni, aflaţi în aceeaşi casă, însă în camere diferite, în loc să comunice şi să se privească faţă în faţă, preferă să îşi trimită mesaje de la calculator sau să vorbească prin telefon mobil.

Aş putea spune că asta e “culmea tehnologiei”. Ea a pătruns atât de adânc în vieţile noastre încât ar trebui să învăţăm să-i punem frână, altfel ne vom trezi că ne va îndepărta tot mai mult de semenii noştri şi de Dumnezeu.

Faptul că se stă ore în şir pe reţele de socializare, vorbind la smartphone sau iphone ( nici acum nu ştiu de ce se numesc aşa şi dacă există vreo diferenţă între ele), arată starea de dependenţă la care s-a ajuns cât şi la nivelul ridicat de deşertăciune şi de afectare gravă a sănătăţii din aceste considerente.

Eu nu vreau să spun că bogăţia sau tehnologia sunt rele în sine. Doar că, abuzându-se de ele, omul devine ca o maşinărie de făcut bani înconjurat de tehnologia ce vine să “demonstreze” nivelul “bogăţiei sale”, dar în acelaş timp, al deşertăciunii sale.

Pentru că până la un punct, dacă stai puţin şi gândeşti cu adevărat, nu în asta constă adevăratele valori şi bogăţii ale unei fiinţe umane.

Adevăratele sale comori sunt cele sufleteşti, spirituale.

Îmi pare rău să spun, cu profundă tristeţe, că dimineaţa în metrou, oamenii preferă să butoneze mobile phone-ul lor în toate părţile, decât să folosească acest răstimp din călătoria spre locul de muncă, citind o carte bună, chiar şi de pe ebook.

Ba unii merg până într-acolo încât, vorbesc cu voce tare, fără nici un pic de pudoare sau simţire, ca şi cum ceilalţi ar fi cumva nevoiţi să le asculte discuţiile lor infernale şi de prost gust ( unii chiar certându-se la telefon cu interlocutorul de la celălalt capăt al firului).

Pot spune că această tehnologie i-a făcut pe unii să uite de bunul simţ în trafic, acasă, la locul de muncă sau în alte locuri din societate.

Poate pentru unii e chiar un prilej de a-şi etala ostentativ ultima tendinţă din tehnologia achiziţionată.

Şi apoi mai există moda jocurilor interminabile pe smartphone şi pe tabletă care reprezintă o pierdere de timp, atunci când nu există altceva mai bun de făcut ( spre exemplu pirate king, de care am auzit şi care acaparează în special pe tinerii până în 30 chiar 35 ani).

Nu am înţeles şi nici nu cred că îmi doresc să aflu ce poate atrage atât de mult un astfel de joc încât să-l joci continuu şi să dai mesaje de invitaţie şi altora ca să intre în acest joc.

E clar că dă dependenţă, dacă nu te mai poţi opri din joc atât ziua cât şi noaptea.

Orice dependenţă este o dovadă de lipsă de echilibru şi discernământ.

Orice tehnologie este bună, roadele ei sunt bune, atunci când nu abuzezi de ea. Din moment ce devii dependent de aceasta, ea nu mai reprezintă un progres ci un REGRES.

Alte preocupări ar fi bine să avem; cele care ne înalţă sufletul şi care îl înnobilează ( o carte bună, o drumeţie în natură, vizionarea unui film bun, a unei piese de teatru, orice altceva care ne poate extinde conştiinţa).

Telefonul mobil, tableta, alte intrumente, sunt utile numai atunci când sunt folosite pentru conversaţii scurte şi la obiect, nu pentru pălăvrăgeli care afectează negativ pe cei care, în mod nevinovat, se află în preajmă, afectând şi sănătatea tuturor celor implicaţi.

Să respectăm mediul înconjurător şi să avem mai mult discernământ atunci când folosim noua tehnologie; chiar dacă aparent e un progres totuşi, de la o anumită etapă, constituie un potenţial regres în calea evoluţiei noastre.

G.S.

ww.eusuntdivin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *